Τι ζητούν αγρότες και έμποροι για τον ακατάσχετο λογαριασμό – Η θέση του υπουργείου Οικονομικών

Τι ζητούν αγρότες και έμποροι για τον ακατάσχετο λογαριασμό – Η θέση του υπουργείου Οικονομικών

H δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, που θα διασφαλίζει ότι θα προστατεύονται όσοι οφείλουν στις εφορίες, ή τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι ένα από τα αιτήματα των αγροτών, που τις ημέρες αυτές βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Επισημαίνουν πάντως, ότι το ύψος του ακατάσχετου ποσού, λόγο της ιδιομορφίας του αγροτικού επαγγέλματος, θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο – έως και 12 φορές – από αυτά που ισχύουν για τους μισθωτούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Με δεδομένο, ότι για τους τελευταίους το ακατάσχετο στους λογαριασμούς μισθοδοσίας ανέρχεται στα 1.200 ευρώ, οι αγρότες ζητούν ακατάσχετο ίσο με 1.200 χ 12, περί τα 14.500 ευρώ, επειδή, όπως υποστηρίζουν, αυτοί εισπράττουν χρήματα, μια ή δύο φορές το χρόνο, είτε από επιδοτήσεις, είτε για την πληρωμή της σοδειάς.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, βλέπει με θετικό τρόπο την υιοθέτηση ενός τέτοιου αιτήματος.

Αντίστοιχο αίτημα θέτουν επίσης και οι έμποροι. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΣΣΕ Β.Κορκίδης, απευθυνόμενος στους επαγγελματίες μέλη της Ενωσης, επισημαίνει, ότι με βάση το νόμο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θεσπίστηκε ο «Επαγγελματικός Λογαριασμός» των επιχειρήσεων μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επαγγελματική δραστηριότητα του κατόχου. Εκφράζει τη δυσαρέσκεια του ως τόσο, επειδή, όπως επισημαίνει, ο συγκεκριμένος λογαριασμός, ο οποίος συνδέεται με τις πιστωτικές κάρτες των πελατών της επιχείρησης, απέχει παρασάγγας από τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που είχε ζητήσει η ΕΣΕΕ και είχε αποδεχτεί ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Από την ερχόμενη Τετάρτη 01/02/2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής με αναγραφή της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Διαφορετικά κινδυνεύουν με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1.000 ευρώ.

Εντος της εβδομάδας τέλος αναμένεται η έκδοση της Κοινής
Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα προσδιορίζονται οι επιχειρήσεις που
υποχρεωτικά θα αποδέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η προθεσμία συμμόρφωσης
τους με την προμήθεια των μέσων, οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης
των τηρούμενων επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, καθώς και οι κυρώσεις
που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter