«Τίνος είναι βρε Κυριάκο η offshore;»

«Τίνος είναι βρε Κυριάκο η offshore;»

Μία_x000D_
εβδομάδα έχει περάσει από την αποκάλυψη του Documento για_x000D_
τον παραδείσιο συνδετικό κρίκο που ενώνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες_x000D_
της συζύγου του προέδρου της ΝΔ και τον μιντιακό όμιλο του Θέμου Αναστασιάδη

Από τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι βουλευτές της πλειοψηφίας καλούν ακατάπαυστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πράξει τα δέοντα. Να διευκρινίσει –ως οφείλει- σε ποιον ανήκει η παναμέζικη offshore που συμμετείχε γενναιόδωρα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δύο εταιριών με φθίνουσα πορεία. Συγκεκριμένα, της Zeus+Dion της Μαρέβας Μητσοτάκη και του Πρώτου Θέματος.

Πάρα ταύτα, όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει άφωνος μπροστά σε αυτήν την ομοβροντία δημόσιων τοποθετήσεων, σπιλώνοντας όχι μόνο την πολιτική του υπόσταση αλλά και το κόμμα στο οποίο ηγείται.

Αυτοβούλως ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον εαυτό του στη δημόσια σφαίρα και έλεγχο. Είναι πολίτης αυξημένης ευθύνης, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δη εν δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας, ιδιότητες που τον καθιστούν υποχρεωμένο να απαντήσει για το ποιος κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη offshore. Το παραπάνω μήνυμα στέλνουν στον πρόεδρο της ΝΔ υπουργοί, βουλευτές της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, παραθέτοντας σχόλια και ερωτήματα στο Documento που αποκλειστικό αποδέκτη έχουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του να κατανοήσουν ότι δεν είναι αυτοκρατορικό ζεύγος»

Εδώ και μία εβδομάδα η ΝΔ και το σύνολο του συστημικού Τύπου επιχειρούν να αποσιωπήσουν την αποκάλυψη για την offshore εταιρεία που χρηματοδότησε το 2017 τόσο την επιχείρηση της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη όσο και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Επί μία εβδομάδα απευθύνουμε καθημερινά το ίδιο ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη και απάντηση δεν έχουμε πάρει.

Η ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις αποτελεί de facto επιβεβαίωση για το αληθές του ρεπορτάζ. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Οπως δεν αρκούν και οι δικαιολογίες περί δήθεν προσωπικών επιθέσεων και χυδαιοτήτων στις οποίες έχει καταφύγει στο παρελθόν για αντίστοιχες αποκαλύψεις.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κατανοήσει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος δεν είναι αυτοκρατορικό ζεύγος, αλλά αποτελούν κατά την έννοια του νόμου δημόσια πρόσωπα και ως τέτοια θα υπάγονται σε δημόσιο έλεγχο και αυστηρή κριτική. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή για την αστική δημοκρατία.

Το θέμα λοιπόν δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Οσο και να φοβάται, όσο και να κρύβεται, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να δώσει λόγο και να απαντήσει στους πολίτες: Ποιος και γιατί χρηματοδότησε την εταιρεία της συζύγου του μέσω offshore;

Οπως δεν πρόκειται να ξεχαστεί και η παράλληλη χρηματοδότηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» από την ίδια offshore, που αποτελεί από μόνη της την επιτομή της διαπλοκής.

Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα αποφύγουν να δώσουν απαντήσεις

Την περασμένη Κυριακή το Documento προέβη σε μια μεγάλη αποκάλυψη. Δεν στέκομαι στη δημοσιογραφική επιτυχία. Αλλωστε ούτε η πρώτη είναι ούτε –είμαι σίγουρος– η τελευταία της εφημερίδας.

Μιλώ για την αποκάλυψη. Μια αποκάλυψη με σοβαρές προεκτάσεις για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, αφού αγγίζει ταυτόχρονα:

α) τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και

β) το «επίκεντρο» του φίλα προσκείμενου στον κ. Μητσοτάκη ελληνικού Τύπου.

Μια αποκάλυψη τη σοβαρότητα της οποίας ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

Ισως, όμως, το πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν επιχείρησαν καν στα σοβαρά να την αμφισβητήσουν. Εκαναν κάτι άλλο. Προσπάθησαν να την «εξαφανίσουν».

Ασφαλώς, δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αποκάλυψη έχει αποσιωπηθεί από συγκεκριμένη μερίδα ΜΜΕ. Το ίδιο, άλλωστε, συνέβη και με την αποκάλυψη των Panama Papers, όπου πρωταγωνιστούσαν και πάλι μερικά από τα ίδια πρόσωπα.

Εκείνο που μου προκαλεί εντύπωση είναι η διαφαινόμενη πεποίθηση των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας ότι θα καταφέρουν, στο τέλος, να αποφύγουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στον ελληνικό λαό σχετικά με το ποιος είναι ο κοινός κρυφός χρηματοδότης τους και τι σκοπούς εξυπηρετεί.

Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων με το ΣΥΡΙΖΑ

Θεωρώ αναγκαίο, αυτονόητο θα έλεγα, ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από τους αρμόδιους θεσμούς, η αποκάλυψη του Κυριακάτικου Documento ότι δηλαδή η offshore εταιρεία, Velvet Success SA, με έδρα τον Παναμά και άγνωστο ιδιοκτήτη εμφανίζεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη όσο και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Ταυτόχρονα δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο, ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν από ανάλογες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, συστηματικά δεν βρίσκουν καμιά επί της ουσίας απάντηση στο δημόσιο διάλογο, από τη πλευρά της ΝΔ. Όμως η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας με το ΚΚΕ

Αποτελεί κανόνα του καπιταλιστικού συστήματος η σύμφυση ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία. Αυτή άλλωστε αποτελεί και τη μήτρα της διαπλοκής και των σκανδάλων. Η ύπαρξη των offshore εταιρειών και των φορολογικών παραδείσων αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη αυτής της σύμφυσης. Είναι υποκριτικές οι διακηρύξεις κυβερνήσεων και διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, περί κάθαρσης και πάταξης της φοροδιαφυγής. Οι δε “αποκαλύψεις” τους δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μια ακόμη πτυχή του ακήρυχτου οικονομικού και εμπορικού πολέμου, που οξύνεται το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ΕΕ κάθε τόσο αλλάζει τη λίστα με τις χώρες που θεωρεί ότι είναι “φορολογικοί παράδεισοι”. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προτείνει μια σειρά μέτρα, που θα μπορούσαν, σε ένα έστω μικρό βαθμό, να συμβάλλουν στο ζήτημα της διαφάνειας (απαγόρευση δράσης offshore, ονομαστικοποίηση μετοχών μέχρι φυσικών προσώπων, κατάργηση των απορρήτων, όπως το τραπεζικό κ.α.), μέτρα τα οποία απορρίπτονται από τις κυβερνήσεις, τόσο τη σημερινή, όσο και τις προηγούμενες. Σε κάθε περίπτωση, το καπιταλιστικό σύστημα δεν ηθικοποιείται, δεν εξανθρωπίζεται, ανατρέπεται.

Αντώνης Μπαλωμενάκης, βουλευτής Χανίων με το ΣΥΡΙΖΑ

Κατ’ αρχήν να θυμίσω ότι οι τραπεζικές δραστηριότητες του εκδότη κ. Θέμου Αναστασιάδη αποτέλεσαν ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα επιλήψιμων (επιεικής η διατύπωση) συναλλαγών στο πόρισμα της προηγούμενης εξεταστικής της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Το πόρισμα είχε αποσταλεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και απ’ ό,τι πληροφορούμαστε πολλά από τα ευρήματα που είχαμε τότε καταγράψει αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω δικαστικής έρευνας.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας σας γεννά πολλά ερωτηματικά και ποικίλους συνειρμούς.

Όπως είναι γνωστό το Σύνταγμα ορίζει στο άρθρο 14 στην παράγραφο 9 ότι όχι μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής επικοινωνίας αλλά και οι πηγές χρηματοδότησής τους πρέπει να είναι γνωστές και διαφανείς.

Παράλληλα στο πεδίο του ελέγχου των πηγών χρηματοδότησης, πάντοτε κατά το Σύνταγμα, εμπίπτουν και οι συγγενείς, σύζυγοι, κλπ, προκειμένου, όπως ρητά αναγράφεται, να αποκλειστούν μέθοδοι καταστρατήγησης και να υπάρχουν εγγυήσεις αποτροπής οποιασδήποτε φαλκίδευσης της υποχρέωσης για διαφάνεια.

Για την εταιρία Velvet Success που όπως αποκάλυψε η εφημερίδα σας φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει την αύξηση κεφαλαίου στην εταιρία του κ. Αναστασιάδη και, σε άλλο χρόνο, της κ. Μητσοτάκη ισχύει ότι λόγω της μορφής της ενδέχεται να μην είναι διαφανής η προέλευση των χρημάτων που διακινεί.

Αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα. Περιπλέκεται φυσικά περισσότερο από το γεγονός ότι η ίδια εταιρία έχει χρηματοδοτήσει και την εταιρία συζύγου επιφανούς πολιτικού.

Νομίζω ότι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να διασκεδάσει εντυπώσεις. Αν αυτό επιβάλλει την αποκάλυψη της ταυτότητας του ή των πραγματικών ιδιοκτητών και των εν γένει δραστηριοτήτων της χρηματοδότριας offshore, καλό θα είναι να μην υπερτερήσει το ιδιωτικό έναντι του δημοσίου συμφέροντος.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής Β’ Αθήνας με τους ΑΝΕΛ

1. Ποιος είναι ο άγνωστος ιδιοκτήτης της off shore εταιρίας Velvet Success S.A. που χρηματοδοτεί ταυτόχρονα την εφημερίδα Πρώτο Θέμα του κ. Θέμου Αναστασιάδη και την εταιρία Zeus + Dione της συζύγου του Προέδρου την ΝΔ;

2. Είναι αλήθεια ότι δυο funds της εταιρίας Endeavor, με την οποία συνδέεται στην Ελλάδα η σύζυγος του Προέδρου της ΝΔ, έχουν χρηματοδοτήσει την εταιρία Taxi Beat (με έδρα στο Λονδίνο που δεν φορολογείται στην Ελλάδα);

3. Είναι αλήθεια ότι η off shore εταιρίας της συζύγου του Προέδρου της ΝΔ Eternia Management στα νησιά Κέιμαν έπαιξε ρόλο στην αγοραπωλησία σπιτιού στο Παρίσι (σπίτι Βολταίρου) και κατοικίας στο Λονδίνο, και ποιος ακόμα είναι ο ρόλος στην αγοραπωλησία ενός ύποπτου πίνακα του «διασήμως άγνωστου» ζωγράφου Κρίστοφερ Γουλ, πίνακες του οποίου πραγματικής αξίας 10.000 έφταναν την τιμή των 26 εκατομμυρίων ευρώ;

4. Πώς εξηγείται η αγορά από την off shore που βρίσκεται στον φορολογικό παράδεισο του Αγίου Βικεντίου, έκτασης φιλέτου στην Τήνο όπου ο καταζητούμενος Χριστοφοράκος και ο υπόδικος Δενδρινός (στελέχη της Siemens) πληρώνουν για το 1/3 της έκτασης από 810.000 ο καθένας ενώ για την ίδια έκταση η σύζυγος του Προέδρου της ΝΔ πληρώνει 62.000;

5. Είχε ή όχι επαγγελματική εταιρική σχέση η σύζυγος του Προέδρου της ΝΔ με τον Σταύρο Παπασταύρου της Λίστας Λανγκάρντ και των Panama Papers;

Με δεδομένο το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει πολλά από τα σημεία των δραστηριοτήτων της κυρίας Μητσοτάκη, είναι αυτονόητη η ανάγκη πειστικών απαντήσεων από την πλευρά της ΝΔ.

Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας με το ΣΥΡΙΖΑ

Η εμπέδωση της διαφάνειας αποτελεί πρωτίστως ενίσχυση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η επαναλαμβανόμενη σιωπή από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε τέτοια υπόθεση που έρχεται στο φως, δείχνει την αδυναμία της να δώσει πειστικές απαντήσεις και την απροθυμία της να συνεισφέρει στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ακόμη και σήμερα μετά τις νέες αποκαλύψεις για την offshore ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της σιωπής. Οι πολίτες που βλέπουν από τη μία μεριά τις συνεχείς αποκαλύψεις για ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής και από την άλλη την καθημερινή μάχη της Κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, ζητάνε να μάθουν την αλήθεια. Έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να δώσει, τουλάχιστον αυτή τη φορά, μια ξεκάθαρη απάντηση.

Γιώργος Λαζαρίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τους ΑΝΕΛ

Οι αποκαλύψεις εκθέτουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για έναν άγνωστο χρηματοδότη, να αποκαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από την offshore που συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τόσο της εταιρίας της συζύγου του, όσο και στο μιντιακό όμιλο του Πρώτου Θέματος.

Εντυπωσιάζει το γεγονός, πως ακόμη και σήμερα κάποιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις μεθόδους του πολυδαίδαλου ιδιοκτησιακού πλέγματος των offshore εταιρειών, σήμερα που τα δημόσια ταμεία στερούνται φορολογικών εσόδων, μετακυλίοντας την επιβάρυνση στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Το υπεράκτιο σύστημα συντηρεί μία τεράστια οικονομία του εγκλήματος. Δημιουργεί σχέσεις ιδιωτικές, διαφθείρει τους πολιτικούς και υπονομεύει τις κοινωνίες.

Η χώρα μας αναδεικνύεται σε παγκόσμια πρωταθλήτρια της offshore φοροδιαφυγής, αλλά ο ελληνικός λαός έχει απηυδήσει από τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες συμμετέχουν οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Καιρός είναι να τεθούν όλοι αυτοί προ των ευθυνών τους.

Να απαντήσει, επιτέλους, για τον ίδιο και για τα μέλη της οικογένειάς του, ποια η σχέση του με εταιρείες παράκτιες και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές;

Κώστας Μορφίδης, βουλευτής Καβάλας με το ΣΥΡΙΖΑ

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, αναρωτιέμαι, ποια Ελλάδα θέλει ο κ. Μητσοτάκης; Ποιες αρχές ευαγγελίζεται και ποιας Ελλάδας πρωθυπουργός ζητά μετ’ επιτάσεως να γίνει; Της Ελλάδας της αδιαφάνειας, των σκιών και της διαφθοράς;

Αν θέλει να αλλάξει βηματισμό η χώρα θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ. Έχει εμπλοκή η σύζυγος του; Αν ναι, ποιος είναι ο «χρηματοδότης»; Γιατί από την ίδια offshore «στέλνονται» χρήματα και στο Πρώτο Θέμα;

Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει αντικαταστήσει την offshore εσωτερικού (βλ. ΚΕΕΛΠΝΟ) με offshore εξωτερικού, οφείλει να το ομολογήσει στους ψηφοφόρους της ΝΔ και φυσικά σε όλο τον ελληνικό λαό. Αν όχι, η ως τώρα σιωπή του δεν τον βοηθά. Αντιθέτως, γεννά περισσότερα ερωτήματα.

Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας με το ΣΥΡΙΖΑ

Η χώρα μας έχει ανάγκη από έντιμους πολιτικούς άνδρες και γυναίκες, που διαθέτουν πολιτικό ήθος και αρετές, προκειμένου η κοινωνίας μας να προοδεύσει και να πάει μπροστά.

Ιδιαιτέρως, αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουν να τα διαθέτουν στο μέγιστο βαθμό οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να δώσει άμεσα πειστικές απαντήσεις αναφορικά με όσα έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα «Documento», για την ύπαρξη offshore εταιρείας που φέρεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, όσο και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter