Το ακροδεξιό AfD μπορεί να στείλει περισσότερους Γερμανούς μουσουλμάνους στις κάλπες

Το ακροδεξιό AfD μπορεί να στείλει περισσότερους Γερμανούς μουσουλμάνους στις κάλπες

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ποντάρει στο χαρτί της ισλαμοφοβίας, συνδέοντας τα αυξανόμενα ποσοστά της εγκληματικότητας στη χώρα το κατασκεύασμα της «έμφυτης εχθρικότητας του ισλάμ προς την κοινωνία και τις αξίες της Δύσης». Η γερμανική Κεντρική Ένωση Μουσουλμάνων βγήκε στην αντεπίθεση.

Έχοντας στόχο να εισέλθουν για πρώτη φορά στην Μπούντεστανγκ ως τρίτο μεγαλύτερο κόμμα και να ηγηθούν της αντιπολίτευσης, οι ακροδεξιοί του (AfD) έχουν αραιώσει τις αναφορές τους στο προσφυγικό και στρέψει την προσοχή τους στην δυσφημιστική παρουσίαση του Ισλάμ σαν «πολιτικού φαινομένου» που «δεν αποτελεί μέρος της Γερμανίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους σκληροπυρηνικούς του κόμματος, ο 76χρονος Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Η είσοδος μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων «διάβρωσε την τήρηση της δημόσιας τάξης» στη Γερμανία είπε η ετέρα εκπρόσωπος των ακροδεξιών εθνικιστών, η Αλίς Βάιντελ, στην τελευταία παρουσίαση των θέσεων του κόμματος την περασμένη Δευτέρα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς ριζοσπαστικοποίησης προς την μισαλλοδοξία, καθώς το AfD σπάει το ένα ταμπού μετά το άλλο», είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle ο Σουλεϊμάν Γουίλμς, εκδότης της εφημερίδας Islamische Zeitung, ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία εμπρηστικά σχόλια των ακροδεξιών εκπροσώπων δεν τράβηξαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης όσο προηγούμενες δηλώσεις τους.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων στη Γερμανία, Άιμαν Μάτσουγιεκ, υποστηρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν πόσο ακραίο είναι το AfD. «Ήταν πάντα ακραίοι και παλαιότερα προσπαθούσαν να το κρύψουν. Το νέο της υπόθεσης είναι η συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα, στο οποίο μετέχουν νεοναζί και άλλοι εξτρεμιστές».

Ως απάντηση στη ρητορική του μίσους, το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων μοίρασε στο κήρυγμα της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου, φυλλάδιο με τίτλο «Η ψήφος μου μετράει», στο οποίο περιγράφει τη συμμετοχή στις εκλογές ως θρησκευτικό καθήκον. «Πόσο μάλλον τώρα που οι μουσουλμάνοι ως κοινωνική ομάδα αυτής της χώρας επηρεαζόμαστε άμεσα και έχουμε γίνει θέμα συζήτησης σε πολλές κομματικές ατζέντες», διαβάζει κανείς στο κήρυγμα. «Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, στις εκλογές κατεβαίνουν κόμματα που βασίζονται στην ξενοφοβία και το φόβο προς το Ισλάμ […] Αν δεν πάμε να ψηφίσουμε, δεν μπορούμε μετά να παραπονιόμαστε για τον ακροδεξιό λαϊκισμό που στρέφεται όλο και περισσότερο κατά των μουσουλμάνων».

«Η κινητοποίηση των μέσων ενημέρωσης αλλά και της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες ίσως οδηγήσει περισσότερους μουσουλμάνους στις κάλπες, συνοψίζει» η Deutsche Welle.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο έχουν δικαίωμα ψήφου, αποτελούν μια ετερογενή ομάδα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία «μουσουλμανική ψήφος» που πηγαίνει σε έναν μόνο πολιτικό χώρο.

Στις φετινές γερμανικές εκλογές έχει ήδη «ψηφίσει» – κατά τον πλέον προβοκατόρικο τρόπο – , ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρότρυνε τους μουσουλμάνους της Γερμανίας όχι ποιον να ψηφίσουν αλλά ποιους να μην ψηφίσουν. Πρόκειται για τους «εχθρούς της Τουρκίας», όπως είπε: τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πρασίνους. Και τα τρία κόμματα έχουν τοποθετηθεί κατά της παρεμβατικής πολιτικής του Ερντογάν και υπογραμμίσει την ανάγκη διακοπής ή και ολοκληρωτικής παύσης των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτές αναρωτιούνται, λοιπόν, εάν ο Τούρκος πρόεδρος προτιμά οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί ψηφοφόροι να ψηφίσουν – πέραν από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) -, και τους ακροδεξιούς της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter