Το ανακοινωθέν του Eurogroup – Ανανέωσε το «ραντεβού» του

Το ανακοινωθέν του Eurogroup – Ανανέωσε το «ραντεβού» του

«Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο τελικό ανακοινωθέν.

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της Δευτέρας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων.

Και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, Ευρωζώνη και ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, για τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (2018).

Αγκάθι, ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστά το μέγεθος των πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022 – 2023, καθώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες καταγράφουν μία σειρά αποκλίσεων στις εκτιμήσεις για τη μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.

Ντάισελμπλουμ: «Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία»

«Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τόμσεν: Περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους

Μεγαλύτερο ρεαλισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε από την Ευρωζώνη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της Δευτέρας κάναμε πρόοδο, η οποία όμως δεν κρίνεται ως επαρκής» σημείωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός και μεγαλύτερη εξειδίκευση» έσπευσε να προσθέσει.

Ο ίδιος, παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν χρειάζεται να έχουμε μία τελική έγκριση» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος. «Αυτό που θέλουμε είναι μεγαλύτερη εξειδίκευση σ’ αυτά που θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε, στο ίδιο πλαίσιο.

Τσακαλώτος: Εφικτή μια συμφωνία μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες:

Την κοινή πεποίθηση όλων ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter