To Βloomberg ξαναχτύπησε, αλλά οι τραπεζικές μετοχές ανεβαίνουν!

To Βloomberg ξαναχτύπησε, αλλά οι τραπεζικές μετοχές ανεβαίνουν!

Το Bloomberg ξαναχτύπησε και σε σημερινό δημοσίευμά του επισημαίνει τον κίνδυνο να μην επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο ποτέ, αν η κυβέρνηση χειριστεί λάθος το θέμα των τραπεζών και ειδικά της Πειραιώς στην προσπάθειά της να βρει κεφάλαια. 

Μάλιστα στο κάδρο των προβλημάτων ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων βάζει και την Alpha Bank.

Σύμφωνα με το οικονομικό διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, «Η κυβέρνηση διαθέτει ένα προσωρινό ταμειακό απόθεμα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση τραπεζικού συστήματος.

Αλλά αυτά τα χρήματα διατέθηκαν για να δώσουν στους επενδυτές την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε σύντομη αναταραχή στην αγορά.

Η χρησιμοποίησή του θα μπορούσε να προκαλέσει την ανησυχία των επενδυτών.

Επιπλέον, κάθε είδους δημόσια παρέμβαση θα αυξήσει τον ρόλο του κράτους στο τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν σημαντικές απώλειες.

Δεδομένου ότι αυτό δεν θα ήταν η πρώτη φορά, πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να επιλέξουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για πάντα».

Επίσης, «είναι αλήθεια», γράφει το Bloomberg, « ότι υπάρχουν διαφορές στην ευρωστία των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών: η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στη χειρότερη θέση, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν ελάχιστο χρόνο για να εντοπίσουν τέτοιες λεπτές διαφορές.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει αρκετά φέτος.

Ακόμη και η Eurobank διαπραγματεύεται με discount 77% στη λογιστική αξία των περιουσιακών της στοιχείων.

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αναλάβουν κάποια ευθύνη γι’ αυτό.

Στις αρχές του 2018, το εποπτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διενήργησε δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Μόνο η Πειραιώς έπρεπε να αναλάβει κάποια δράση για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, αναζητώντας 500 εκατομμύρια ευρώ μέσω τίτλων μειωμένης εξασφάλισης.

Αλλά, μετά από την πρόσφατη επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αυτή η ενέργεια.

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ υποστήριξε μια σταδιακή προσέγγιση, θέτοντας στις τράπεζες μια σειρά στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Οι επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό – αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι βρίσκεται ακόμη μπροστά.

Η ΕΚΤ επιθυμεί οι ελληνικές τράπεζες να φέρουν, κατά μέσο όρο, το ακαθάριστο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2021.

Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί σε αυτό, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να θεωρούνται ως οι πιο επισφαλείς να πετύχουν τους στόχους».

Πάντως, οι τραπεζικές μετοχές την Τετάρτη δεν φαίνεται να «πτοούνται» από το νέο τρομολαγνικό δημοσίευμα του Bloomberg και όπως προκύπτει από το ταμπλό, συνεχίζουν την άνοδο για μία ακόμα συνεδρίαση, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνται στα επίπεδα του 4,20 – 4,3%. Οι απώλειες στο Χρηματιστήριο είναι οριακές με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 642 μονάδες και με συναλλαγές ιδιαίτερα χαμηλές έως… ανύπαρκτες, μόλις 12,6 εκατ. ευρώ έπειτα από 4 ώρες συνεδρίασης.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter