To Eldorado του Κυριάκου Μητσοτάκη

To Eldorado του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της Eldorado Gold επαναλαμβάνοντας τις συνήθεις κοινοτοπίες περί της «μεγαλύτερης παραγωγικής επένδυσης στη χώρα» και περί «ιδεοληψίας» της κυβέρνησης.

Περιττό να τονίσω ότι ο λόγος της συνάντησης, αν υπήρχε, δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Δύο ημέρες πριν οι Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν μαζί με πληθώρα επιχειρηματιών από τις δύο χώρες συζητούσαν για τις Γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Έξι ημέρες μετά ο πρωθυπουργός της χώρας ανέβηκε στη ΔΕΘ με βασικό όπλο στη φαρέτρα του την ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις. Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου από τη Θεσσαλονίκη δήλωνε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους περισσότερα από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ ήρθαν μέσω επενδύσεων στη χώρα, την ώρα που το 2015 δεν ξεπερνούσαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τεράστια αύξηση των επενδύσεων που φτάνει στο 185%.

Περιγράφοντας τη διαφορά της Κυβέρνησης από τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ δήλωσε χθες Κυριακή:

«Εκεί όπου υπάρχει, αν θέλετε, μια διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική απέναντι στις επενδύσεις και την λέμε ευθαρσώς, και την λέμε φανερά, δεν την κρύβουμε, είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Και ξέρετε, αυτή είναι και μια διαφορά ιδεολογικής προσέγγισης ανάμεσα σε εμάς και τους νεοφιλελεύθερους. Διότι εμείς πιστεύουμε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μπορεί να είναι πιο επιτυχές αν επενδύσουμε, όχι στην ένταση εργασίας, αλλά στην ένταση γνώσης και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου που είναι η φύση μας. Η ελληνική φύση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, οι τοποθεσίες μας που δίνει όλη αυτή την προοπτική να έχουμε και πολύ αυξημένες τουριστικές ροές, αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και αν καταστρέψουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα».

Για πολλούς από τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαμε τη συνέντευξη του κ., Τσίπρα στη ΔΕΘ οι αναφορές του πρωθυπουργού φωτογράφιζαν την El dorado Dold. Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις ο πρόεδρος της εταιρείας George Burns, ανακοίνωσε το πρωί σήμερα ότι αν μέχρι τη μεθεπόμενη Πέμπτη δεν εγκριθούν οι άδειες που έχει αιτηθεί η εταιρεία η τελευταία θα αποχωρήσει από την Ελλάδα! Την ώρα μάλιστα που εκκρεμεί η απόφαση της διαιτησίας.

Η σκυτάλη όπως είναι φυσικό πέρασε στα συστημικά ΜΜΕ. Σαν έτοιμα από καιρό «πυροβολούν» την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν θέλουν τις επενδύσεις . Καμία αναφορά στο ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας. Καμία κουβέντα για τις επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Καμία επαφή η συνάντηση με τους χιλιάδες κατοίκους, οργανώσεις και φορείς της περιοχής που αντιδρούν στην υποτίθεται επένδυση.

Σαν να μην υπάρχουν όλοι αυτοί. Όσο για τη Φώφη της ΔΗΠΑΡ που εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας βρήκε χρόνο να συναντηθεί με τους εργαζόμενους της εταιρείας τι να πει κανείς. Η απόλυτη ταύτιση αυτού που κάποτε αποκαλούνταν ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρόκα στην ταφόπλακα του άλλοτε κραταιού κόμματος. Έχουν μείνει μόνο καμιά δεκαριά αρχηγοί να στοιχίζονται στην αυλή της Πειραιώς.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter