Το Ευρωμπάσκετ της ψύχρας

Το Ευρωμπάσκετ της ψύχρας

Γράφει από το Ελσίνκι ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η αποστολή της Εθνικής μπάσκετ συνάντησε στο Ελσίνκι φθινοπωρινή ψύχρα, άφθονη τρέλα με το μπάσκετ το οποίο μπήκε στην αθλητική ρουτίνα των Φινλανδών την τελευταία δεκαετία, αλλά και αντιπάλους που υπόσχονται να της κάνουν τη ζωή δύσκολη μέχρι το τέλος της α’ φάσης του Ευρωμπάσκετ.

Καμία από τις πέντε ομάδες που θα βρεθούν στο μονοπάτι της ελληνικής το επόμενο επταήμερο δεν είναι αχτύπητο μεγαθήριο, αλλά και καμία δεν πρόκειται να νικηθεί μόνο με τα λόγια και με τη φανέλα.

Η Ισλανδία, παρτενέρ της «επίσημης αγαπημένης» στην αυριανή πρεμιέρα (16.30) στη Χάρτβαλ Αρένα, είναι, στα χαρτιά, το πιο ευάλωτο θύμα. Αλλά κάθε πρεμιέρα κρύβει σκοπέλους, ιδίως για ομάδες που δεν είναι απόλυτα έτοιμες για ανδραγαθήματα. «Όλοι οι παίκτες της είναι ημίψηλοι, σουτάρουν από παντού και τρέχουν δεξιά αριστερά σαν καρτούν», εξήγησε μετά την προπόνηση της Εθνικής ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Ακόμα και η κραταιά Εθνική Ελλάδας του 2006, η ίδια που δέκα μέρες αργότερα κατατρόπωσε την «Ομάδα Όνειρο» των ΗΠΑ, βρέθηκε να χάνει με διαφορά 17 πόντων στο πρώτο της παιχνίδι. Ο αντίπαλος που την απείλησε με απίθανο χουνέρι, τότε στην Ιαπωνία, ήταν το ταπεινό Κατάρ.

Η ελληνική ομάδα χρειάζεται χρόνο για να βρει τον εαυτό της και να ξεπεράσει με στεγνά πόδια το πρώτο εμπόδιο. Βαθμολογικά, το στοίχημα είναι να τερματίσει στην προνομιούχο τετράδα του Ομίλου και να πλασαριστεί όσο γίνεται ψηλότερα, ώστε να έχει και πιο ευνοϊκή διασταύρωση στο νοκ-άουτ παιχνίδι που θα ακολουθήσει, στις 9 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Eξίσου σημαντική, όμως, είναι η εικόνα της ομάδας, αυτή που μπορεί να την οπλίσει με αυτοπεποίθηση εάν βελτιωθεί ή να της κόψει ακόμα περισσότερο τη φόρα. Η πολύκροτη αποχώρηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο έκοψε την προετοιμασία στα δύο και υποχρέωσε τον Μίσσα σε ριζική αναπροσαρμογή των σχεδίων.

Από αυτή την άποψη, ο «εύκολος» αντίπαλος της 1ης αγωνιστικής και το ρεπό που ακολουθεί την Παρασκευή προσφέρουν ένα χρήσιμο πρόσθετο διήμερο προετοιμασίας. Οι αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακου με την ισχυρότατη Γαλλία και το «μαύρο άλογο» του Ευρωμπάσκετ Σλοβενία θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο crash test και ταυτόχρονα θα διαμορφώσουν την ψυχοσύνθεση της Εθνικής για τη συνέχεια.

Η διαχείριση μίας μεγάλης νίκης ή μίας οδυνηρής ήττας μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για τη συνέχεια. To κλίμα στα ενδότερα της Εθνικής είναι στοιχείο κομβικής σημασίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πιο κοντά στο χειρότερο δυνατό, παρά στο καλύτερο δυνατό…

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μπροστά μας ένα «σκοτεινό» Ευρωμπάσκετ, όπου σχεδόν όλες οι φιλόδοξες ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα και απώλειες. Εκτός του Αντετοκούνμπο, απουσιάζουν μεταξύ πολλών άλλων οι Τεόντοσιτς, Μπιέλιτσα, Γιόκιτς (Σερβία), Γιουλ, Μίροτιτς (Ισπανία), Πάρκερ, Μπατούμ, Γκομπέρ (Γαλλία), Τόμιτς (Κροατία), Γκαλινάρι, Μπαρνιάνι (Ιταλία) κ.α.

Όλα δείχνουν, ότι τα δύο, τουλάχιστον, μετάλλια, είναι ανοιχτά για τολμηρούς και ικανούς. Η απονομή θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης.

Την Εθνική ομάδα του 2017 απαρτίζουν οι Ν.Καλάθης, Κ.Σλούκας, Β.Μάντζαρης, Ν.Παππάς, Κ.Παπανικολάου, Ι.Παπαπέτρου, Θ.Αντετοκούνμπο, Γ.Πρίντεζης, Δ.Αγραβάνης, Γ.Μπόγρης, Γ.Μπουρούσης, Γ.Παπαγιάννης, με προπονητή τον Κώστα Μίσσα.

Το πρόγραμμα της α’ φάσης έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 31/8 Ελλάδα-Ισλανδία 16.30

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/9 Ελλάδα-Γαλλία 16.30

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/9 Ελλάδα-Σλοβενία 16.30

ΤΡΙΤΗ 5/9: Ελλάδα-Φινλανδία 20.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/9: Ελλάδα-Πολωνία 17.30

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter