Το φάντασμα του εμφυλίου πλανιέται πάλι πάνω από τη Λαΐκή Δημοκρατία του Κονγκό

Το φάντασμα του εμφυλίου πλανιέται πάλι πάνω από τη Λαΐκή Δημοκρατία του Κονγκό

Οι πληροφορίες ότι πολιτοφυλακές ακρωτηριάζουν μικρά παιδιά και μαχαιρώνουν έγκυες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναβιώνουν φόβους για νέο λουτρό αίματος ανάλογο με εκείνον του αιματηρότατου εμφυλίου στην περίοδο 1996 – 2003, ο οποίος στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν χάσει τα σπίτια τους σε μία από τις πλέον βίαιες κλιμακώσεις των φυλετικών και κομματικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια.

Η βία στην τεράστια (εμβαδού 2,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων) και πλούσια σε πόρους χώρα της Κεντρικής Αφρικής με τους πάμπτωχους ανθρώπους, έχει συγκεντρωθεί στην κεντρική περιοχή Κασάι. Εκεί τοπικές κοινότητες δημιούργησαν μια πολιτοφυλακή υπέρ ενός πολέμαρχου, ο οποίος συγκρούστηκε με την κυβέρνηση και σκοτώθηκε πέρσι το καλοκαίρι από την αστυνομία.

Από τότε οι αρχές έχουν ξεκινήσει μάχες με τους αντάρτες. Υπάρχουν αναφορές για δεκάδες σφαγές, ενέδρες και επιθέσεις σε χωριά τα οποία τους στηρίζουν.

Την περασμένη Δευτέρα οι τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν 10 ομαδικούς τάφους. Η καθολική εκκλησία ανέφερε ότι περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι δυτικές και αφρικανικές δυνάμεις ανησυχούν ότι η κατάσταση στο Κονγκό μπορεί να ξεφύγει και να οδηγήσει σε μία επανάληψη του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος διεξήχθη σε δύο φάσεις και συνδεόταν με την αιματηροτατη σύγκρουση μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι στη γειτονική Ρουάντα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα των αφρικανικών χωρών που ζητούσαν διερεύνηση της βίας στο Κασάι. «Αυτή η περιοχή είναι ένα τοπίο τρόμου», δήλωσε ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σαϊντ Ραντ αλ Χουσεϊν.

Και κατήγγηλε ότι «η πολιτοφυλακή της Μπάνα Μούρα, η οποία έχει διασυνδέσεις με την κυβέρνηση, πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες σειρά επιθέσεων με εθνοτικά κίνητρα, κόβοντας τα άκρα μικρών παιδιών και μαχαιρώνοντας έγκυες γυναίκες. Ξεσπιτωμένοι κάτοικοι υπέδειξαν ότι η Μπάνα Μούρα τους τελευταίους δύο μήνες έχει πυροβολήσει, κομματιάσει ή κάψει ζωντανούς εκατοντάδες χωρικούς και έχει καταστρέψει ολόκληρα χωριά». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter