Το Γκούγκενχαϊμ τρολάρει τον Τραμπ: Ζήτησε πίνακα, του πρόσφεραν… λεκάνη τουαλέτας

Το Γκούγκενχαϊμ τρολάρει τον Τραμπ: Ζήτησε πίνακα, του πρόσφεραν… λεκάνη τουαλέτας

Επικό τρολάρισμα από το μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο αίτημα του ζεύγους Τραμπ να δανειστεί από τη συλλογή του έναν πίνακα του Βαν Γκογκ, για να το ιδιωτικό τους σαλόνι, στον Λευκό Οίκο.

Το προεδρικό ζεύγος ζήτησε τον πίνακα «Χιονισμένο τοπίο» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και το Γκούγκενχαϊμ αντιπρότεινε… μια λεκάνη τουαλέτας από χρυσό 18 καρατίων, του Ιταλού Μαουρίτσιο Κατελάν.

Δείτε την απάντηση της επιμελήτριας του Μουσείου, Νάνσυ Σπέκτορ, στον Λευκό Οίκο:

«Από: Νάνσυ Σπέκτορ

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβριου 2017

Προς: Ντόνα Α. Σμιθ

Θέμα: Αίτημά σας για χρησιδάνειο από το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ

Αγαπητή Ντόνα Χαγιάσι Σμιθ,

Ευχαριστούμε πολύ για το αίτημα που απευθύνατε στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ να σας δανείσουμε τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Τοπίο στο Χιόνι» για τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Προέδρου και της Πρώτης Κυρίας, στον Λευκό Οίκο. Χαιρόμαστε για το ενδιαφέρον τους να δείξουν εμπράκτως τη στήριξή τους στις τέχνες αναδεικνύοντας τους θησαυρούς των πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας. Λυπάμαι, εντούτοις, που θα σας πληροφορήσω ότι δεν είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτό το χρησιδάνειο καθότι ο εν λόγω πίνακας αποτελεί μέρος της Συλλογής Θανχάουσερ, που απαγορεύται να βγαίνει εκτός μουσείου παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μόλις λάβαμε έγκριση εκ μέρους του Κληροδοτήματος να επιτρέψουμε στον πίνακα να ταξιδέψει ώς το αδελφό μουσείο μας στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, για μια έκθεση. Φοβούμαι, δε, ότι και μόλις γυρίσει από αυτό το ταξίδι στο εξωτερικό, θα πρέπει να επιστραφεί και να παραμείνει στην Αίθουσα Θανχάουσερ για το προβλεπόμενο μέλλον.

Εντελώς συμπτωματικά, ένα εξαιρετικό έργο διάσημου σύγχρονου Ιταλού καλλιτέχνη, του Μαουρίτσο Κατελάν, το οποίο εκτίθετο στο Μουσείο μας εδώ και ένα χρόνο, αποσύρεται σήμερα από τα εκθέματα και ο καλλιτέχνης εξέφρασε την επιθυμία να το προσφέρει στον Λευκό Οίκο σε χρησιδάνειο μεγάλης διάρκειας. Είναι μια λεκάνη από ατόφιο χρυσάφι 18 καρατίων την οποία ο καλλιτέχνης μας είχε με πολλή γεναιοδωρία επιτρέψει να εγκαταστήσουμε σε μία από τις δημόσιες τουαλέτες μας, για κοινή χρήση. Το έργο συμβολίζει με τρόπο εκπληκτικό την ιστορία της αβάν-γκαρντ τέχνης του 20ου αιώνα με την αναφορά που κάνει στο περίφημο ουρητήριο του Μαρσέλ Ντυσάν (1917). Με μεγάλη μας χαρά να διευκολύνουμε αυτό το χρησιδάνειο του καλλιτέχνη εάν ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν τη λεκάνη στο Λευκό Οίκο. Είναι, βεβαίως, εξαιρετικά πολύτιμη και κάπως εὐθραυστη, όμως είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή εγκατάσταση και συντήρησή της. Εσωκλείω φωτογραφία του έργου, προς ενημέρωσή σας.

Στη διάθεσή σας να απαντήσω τυχόν ερωτήσεις σας· καλέστε με ελεύθερα στους αριθμούς που αναγράφονται.

Λυπούμαστε που δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το αρχικό σας αίτημα, ευελπιστούμε, όμως, ότι θα βρείτε ενδιαφέρουσα την εξαιρετική προσφορά μας.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Νάνσυ Σπέκτορ»

Ιδού ο πίνακας που ζήτησε το ζεύγος Τραμπ:

Και ιδού η λεκάνη που αντιπρότεινε το μουσείο Γκούγκενχαϊμ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter