Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους θεωρεί μέχρι και το μέρισμα ως υφεσιακό μέτρο

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους θεωρεί μέχρι και το μέρισμα ως υφεσιακό μέτρο

Μετά τα ανακριβή στοιχεία που είχε συμπεριλάβει στην προηγούμενη έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τώρα χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ως αντιαναπτυξιακό μέτρο τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

«Όλη σχετική συζήτηση δεν υποκρύπτει τις αφανείς αναδιανεμητικές επιπτώσεις, μέσω του ¨κοινωνικού μερίσματος¨. Μπορεί αυτές να είναι κατανοητές μπροστά στην πίεση που υφίσταται η κοινωνία, αλλά έχουν πιθανόν δυσμενείς παρενέργειες για την ανάπτυξη αφού χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω φόρων» αναγράφεται στην έκθεσης του ΓΠΚ για το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

Από εκεί και πέρα, στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, δηλαδή η μείωση των δημοσίων δαπανών και οι αυξήσεις φόρων, δεν υποβοηθά την οικονομική δραστηριότητα και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Το ΓΠΚ συνιστά, επίσης, στην κυβέρνηση την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και την οριστική διευθέτηση του χρέους. «Το Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 συνεχίζει τη φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα» σημειώνεται, ενώ παρακάτω επισημαίνεται πως η συντριπτική υπεροχή των παρεμβάσεων στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές δαπάνες «δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία, περιορίζοντας τις προοπτικές της».

Τέλος, «αρκετά αισιόδοξες» χαρακτηρίζονται στην έκθεση οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία θα προέλθει από τις αυξήσεις:

  • Της Ιδιωτικής Κατανάλωσης
  • του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου
  • των Εξαγωγών Αγαθών και Υπηρεσιών
  • της Δημόσιας Κατανάλωσης

Να τονιστεί πως η έκθεση εμπεριέχει «πολιτικολογίες», οι οποίες παρατίθενται ακόμα και με δυνητικές αναγνώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής σημείο: «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν θα είναι εύκολη ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εισέλθουμε στο 2018 με τακτοποιημένες τις σχέσεις μας με τους θεσμούς».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/11/23/5a16a6c2cd3a184fe47888a2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter