Το Ίδρυμα Γιόχαν Κρόιφ στα προσφυγόπουλα της Λέσβου

Το Ίδρυμα Γιόχαν Κρόιφ στα προσφυγόπουλα της Λέσβου

«Θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία για όσους ζουν στην Λέσβο, πρόσφυγες ή όχι, να δραστηριοποιηθούν, να συναντήσουν νέους ανθρώπους, να ξεχάσουν τα προβλήματά τους για ένα λεπτό και να διασκεδάσουν».

Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γιόχαν Κρόιφ (Cruyff Foundation), Ιλία Φαν Χολστάιν, επικεφαλής σχεδιασμού των Cruyff Courts, (ποδοσφαιρικών καμπ), εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον σκοπό της δημιουργίας αντίστοιχων δομών, στο ελληνικό νησί.

Μία πρωτοβουλία, που είχε αποκαλύψει ως όνειρό του και πρώτη του δράση, ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής, Γουέσλι Σνάιντερ, τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, όταν έγινε πρεσβευτής του Johan Cruyff Foundation».

«Είμαι υπερήφανος που έγινα πρεσβευτής του Johan Cruyff Foundation». Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικό να βοηθάς παιδιά, που θέλουν να εξελιχθούν μέσω του αθλητισμού. Όνειρό μου, είναι να δημιουργήσουμε ένα ποδοσφαιρικό καμπ (σ.σ. Cruyff Court) κοντά στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων, στο ελληνικό νησί της Λέσβου και σε συνεργασία με το Foundation and the Movement on the Ground Foundation του Τζόνι ντε Μολ. Ειδικά τα παιδιά των προσφύγων, χρειάζονται έναν ασφαλή χώρο για να παίζουν. Θα με βοηθήσεις; Κάνε μία δωρεά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο προσωπικό του μήνυμα ο Σνάιντερ, που αποχώρησε από την διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή στις 6 Σεπτεμβρίου, στο φιλικό με το Περού.

Η πρωτοβουλία του Γουέσλεϊ Σνάιντερ και η επιλογή της Λέσβου, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο διάσημος Ολλανδός, βρέθηκε δίπλα στους πρόσφυγες και την εποχή που έπαιζε στη Γαλατασαραϊ, ενώ η σχέση με την Ελλάδα έχει ρίζες, μιας και η γιαγιά του (μητέρα του πατέρα του) είχε γεννηθεί στην Καβαλα και μετακόμισε στην Ουτρέχτη, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τυχαία ούτε η επιλογή της Λέσβου, αφού βρέθηκε εκεί, σε ηλικία 16 ετών (παίζοντας στην ομάδα Νέων του Αγιαξ), το Μάρτιο του 2001, για δύο φιλικές αναμετρήσεις της εθνικής Ολλανδίας U-17 με το αντίστοιχο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέλεξε να επικοινωνήσει, με τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του προγράμματος, τον Ιλια Φαν Χολστάιν και να μιλήσει μαζί του, παίρνοντας απαντήσεις για την επιλογή της Λέσβου, το πώς και το πότε θα γίνουν αυτές οι δομές, την αντιμετώπιση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά επίσης την φιλοσοφία του Ιδρύματος, τους σκοπούς και τις δράσεις του, που απολαμβάνουν 200.000 παιδιά κάθε εβδομάδα, σε όλον τον κόσμο.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

«Όταν ο Γουέσλι εντάχθηκε στο Ίδρυμα Cruyff ως πρεσβευτής, γνωρίζοντας τα έργα που κάνουμε, ανέφερε αμέσως τους πρόσφυγες και την Λέσβο ως κάτι που θα ήθελε να υποστηρίξει. Με τα Cruyff Courts δημιουργούμε ένα ασφαλές μέρος για να συναντηθούμε, και όπου τα παιδιά γνωρίζουν την σημασία της συντροφικότητας, κάνοντας φίλους, ανακαλύπτοντας τα δικά τους ταλέντα, κερδίζοντας και χάνοντας. Αυτές είναι πολύτιμες εμπειρίες που φέρνουν μαζί τους καθώς αναπτύσσονται σωματικά και διανοητικά, καθώς κινούνται στην κοινωνία. Στην κατάσταση που βρίσκονται οι πρόσφυγες, αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να μην σκεφτούν για λίγο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά να διασκεδάσουν και να παίξουν», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιλια Φαν Χολστάιν, εξηγώντας την επιλογή της Λέσβου, για την δημιουργία των πρότυπων αυτών γηπέδων.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη, πότε θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδιασμού του προγράμματος στο ελληνικό νησί. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα είναι μια συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Cruyff, των τοπικών ΜΚΟ, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά πρέπει πρώτα να επεξεργαστούν σωστά πριν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φαν Χολστάιν, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις συνεργασίας για την υλοποίηση του σχεδίου.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Με αφορμή την επιλογή της Λέσβου, ζητήσαμε, στη συνέχεια, από τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Γιόχαν Κρόιφ, την γνώμη του αλλά και την εικόνα που έχει σχηματίσει εκείνος αλλά και το Cruyff Foundation για την συμπαράσταση και την βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στους πρόσφυγες, σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης, όλα αυτά τα χρόνια.

«Δεν γνωρίζουμε αρκετά γι ‘αυτό, έτσι ώστε να έχουμε μια συγκεκριμένη γνώμη. Πιστεύουμε πάντως ότι όλη αυτή η βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο, δημιουργώντας μια αθλητική εγκατάσταση για τους ανθρώπους που ζουν στην Λέσβο, πρόσφυγες ή όχι, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν, να συναντήσουν νέους ανθρώπους, να ξεχάσουν τα προβλήματά τους για ένα λεπτό και να διασκεδάσουν».

«ΕΝΕΡΓΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ»

Το Cruyff Foundation ιδρύθηκε το 1997 ως ολλανδικό και ισπανικό ίδρυμα. Αυτές οι δύο χώρες εξακολουθούν να φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό των έργων του, αλλά συνεχώς διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Αναπτύχθηκε επίσης, στην Μεγάλη Βρετανία και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική αλλά και αρκετές στη Νότια Αμερική.

«Ο αθλητισμός και το παιχνίδι αποτελούν σημαντικό μέρος της σωστής και υγιούς ανάπτυξης του παιδιού. Με βάση αυτό το όραμα, ο Γιόχαν Κρόιφ ίδρυσε το Cruyff Fyndation πριν από είκοσι ένα χρόνια. Ο αθλητισμός βελτιώνει την καταλληλότητα των παιδιών, τα διδάσκει να αλληλεπιδρούν και βοηθά στην προσωπική τους ανάπτυξη. Όμως επειδή κάθε παιδί δεν μπορεί εύκολα να συμμετέχει στον αθλητισμό και στο παιχνίδι, για πολλούς παράγοντές, όπως για παράδειγμα λόγω έλλειψης χώρου, εμείς με τον σχεδιασμό μας, δίνουμε στα παιδιά τον χώρο να συμμετέχουν. Στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο. Τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη και ξοδεύουν λιγότερο χρόνο να είναι ενεργά και να παίζουν έξω. Ο κόσμος τους γίνεται πιο ατομικιστικός, ενώ η παχυσαρκία αυξάνεται. Σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχει μεγάλη φτώχεια, κατάχρηση ναρκωτικών και διακρίσεις λόγω φύλου. Αυτό εμποδίζει τα παιδιά να αποκομίσουν τα μέγιστα από τον εαυτό τους και μπορεί ακόμη και να τα οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες. Το να βλέπει κάποιος παιδιά να κλωτσάνε μία μπάλα σε ένα δρόμο, αυτό συχνά αποτελεί εικόνα από το παρελθόν. Οι γειτονιές είναι χτισμένες, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα. Ετσι τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές μέρος που τους ενθαρρύνει να παίζουν έξω. Αυτά είναι τα Cruyff Courts, ένα ασφαλές μέρος για να συναντηθούμε και όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν την σημασία της συνεργασίας, κάνοντας φίλους, ανακαλύπτοντας τα δικά τους ταλέντα, μέσα από την νίκη και την ήττα. Αυτές είναι πολύτιμες εμπειρίες που θα μεταφέρουν μαζί τους καθώς αναπτύσσονται σωματικά και διανοητικά, καθώς κινούνται στην κοινωνία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιλια Φαν Χολστάιν, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για την δημιουργία του Ιδρύματος και των προγραμμάτων του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ CRUYFF COURTS

Tα Cruyff Courts, που πρόκειται να δημιουργηθούν και στην Λέσβο, είναι μικρά γήπεδα ποδοσφαίρου με επιφάνεια από τεχνητό χλοοτάπητα, με διαστάσεις συνήθως 42Χ28 μέτρα (η μεγάλη περιοχή στα κανονικά γήπεδα είναι 40Χ16,5). O αγωνιστικός χώρος είναι σε χρώμα πράσινο, εκτός από τον κύκλο στη μέση, που είναι σκούρος κίτρινος και μοβ και το πορτοκαλί λογότυπο CCKV. Τα τέρματα είναι πορτοκαλί και τα συρματοπλέγματα μπλε. Παρόλο που επικεντρώνονται πρωτίστως στο ποδόσφαιρο, το Ίδρυμα θεωρεί ότι είναι ένα πλεονέκτημα αν γίνονται και άλλα αθλήματα και παιχνίδια. Επιπλέον, τα Cruyff Courts προορίζεται ρητά ως εγκατάσταση γειτονιάς, με στόχο την ενσωμάτωσή της. Παράλληλα με τα Cruyff Courts, δημιουργήθηκαν και Special Cruyff Courts για παιδιά με αναπηρίες. Αυτά προσαρμόζονται στις ανάγκες των παιδιών. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 200 τέτοια γήπεδα και 50 ειδικά για παιδιά με αναπηρίες. Συνολικά 65.000 παιδιά με ή χωρίς αναπηρίες τα χρησιμοποιούν κάθε εβδομάδα.

ΤI EINAI TA SCHOOLYARD14

Ο Γιόχαν Κρόιφ είπε κάποτε ότι το παιχνίδι θα πρέπει να είναι θέμα στο σχολείο. Έτσι, το Ίδρυμα Cruyff προσπάθησε με έναν σχετικά απλό τρόπο να το κάνει πράξη, με τη δημιουργία των προγραμμάτων αυτών στα δημοτικά σχολεία τόσο στην κανονική όσο και στην ειδική εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στον αθλητισμό και να παίζουν μαζί, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το σχολείο. Καθιστούν τα σχολεία ένα ελκυστικό μέρος για να παίξουν ξανά, δίνοντας στο σχολείο και στους μαθητές την ευκαιρία να επιλέξουν τα δικά τους πεδία παιχνιδιού, τα οποία παίρνουν τη μορφή γραμμών και χρωματιστών περιοχών που εφαρμόζονται στο έδαφος και στους τοίχους. Όπως ένα μικρό γήπεδο, ένας κύκλος παιχνιδιού ή ένας στόχος στον τοίχο, υποκινώντας τα παιδιά να παίζουν με φυσικό τρόπο. Σε αυτό εντάσσεται και το Schoolplein 14, μια πρωτοβουλία στην οποία τα παιδιά του σχολείου αρχίζουν με το σχεδιασμό της δικής τους νέας σχολικής αυλής, προμηθεύοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Με 14 κανόνες(https://www.cruyff-foundation.org/en/activities/schoolyard14/schoolyard14-process/the-14-rules-of-johan-cruyff-1) που στοχεύουν στη διαμόρφωση του παιχνιδιού. Κανόνες που δεν γνωρίζουν τα περισσότερα παιδιά στα σχολεία, κανόνες που προωθούν την εκμάθηση πολύτιμων δεξιοτήτων. Πρόκειται για την ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και τον εξοπλισμό, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία, βοηθώντας, με συνεργασία, με σεβασμό. Μία πρωτοβουλία, που όπως εξηγεί το Ίδρυμα, βοηθά στη μετατροπή των σχολείων σε χώρους όπου το παιχνίδι έχει μια θέση ως μηχανισμό μάθησης. Συνολικά 100.000 παιδιά χρησιμοποιούν το Schoolyard14 σε καθημερινή βάση. Καθόλου τυχαίος ο αριθμός «14», αφού είναι συνώνυμος του Γιόχαν Κρόιφ, είναι ο αριθμός που είχε πάντα στην φανέλα του.

«ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΜΕΛΛΟΝ»

«Κάθε παιδί αξίζει ένα υγιές μέλλον, για το οποίο η ενεργή δράση είναι πολύ σημαντική. Το καλό για τον αθλητισμό είναι ότι πρόκειται για μια παγκόσμια γλώσσα για τα παιδιά, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, τον πολιτισμό, την θρησκεία ή την ικανότητά τους. Δυστυχώς, τα αθλήματα και τα παιχνίδια δεν είναι κάτι αυτονόητο για κάθε παιδί. Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να είναι ενεργά, για παράδειγμα λόγω αναπηρίας, λόγω ανεπαρκών οικονομικών μέσων ή έλλειψης χώρου. Αυτά είναι τα παιδιά στα οποία θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Μέσω σχεδίων όπως τα Cruyff Courts (προπονητικά κάμπ), Schoolyard14 (προγράμματα σε σχολεία) και τα αθλητικά προγράμματα για παιδιά με αναπηρία, δίνουμε στα παιδιά τον χώρο να συμμετέχουν στον αθλητισμό και να είναι ενεργά. Το κάνουμε αυτό σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τα παιδιά οπουδήποτε βρίσκονται στον κόσμο, έτσι ώστε να παραμείνουν υγιή. Και εργαζόμαστε για να τα βοηθήσομε να κρατήσουν την δική τους θέση σε αυτήν την συχνά πολύπλοκη κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε και να παίρνουμε έμπνευση μέσα από τις αξίες του Γιόχαν: Επαγγελματισμός, αυτοπεποίθηση, θετική άποψη, συνεργασία, προσβασιμότητα και πάθος», εξήγησε ο Ιλια Φαν Χολστάιν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την φιλοσοφία του Ιδρύματος Cruyf και τους σκοπούς που θέλει να εξυπηρετήσει.

«ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ Ο ΚΡΟΙΦ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥΣ»

Ο Γιόχαν Κρόιφ πέθανε σε ηλικία 68 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο, έχοντας πρωταγωνιστήσει με την εθνική Ολλανδίας, τον Αγιαξ και την Μπαρτσελόνα κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής καριέρας. Η επιρροή που άσκησε ήταν μεγάλη, με συνέπεια, άνθρωποι του ποδοσφαίρου να τον ακολουθήσουν στο μεγάλο του όραμα. Ανάμεσά τους ο Πεπ Γκουαρντιόλα (https://www.youtube.com/watch?time_continue=67&v=9GGdDXZmOA0), που είναι ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Johan Cruyff. Στα ίδια βήματα και ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Πουγιόλ, ο πρώην πρόεδρος της ισπανικής ομάδας Ζοάν Λαπόρτα και ο Αργεντινός παίκτης του τένις Φερνάντο Μπελαστεγκί, μεταξύ άλλων.

«Η έμπνευση για την δημιουργία του Ιδρύματος, προέκυψε σε μια εποχή που ο Γιόχαν Κρόιφ έπαιζε ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ. Υπήρξε εμπνευστής και δημιουργός. Είναι ενδεικτικό, ότι αφού πέθανε, κατά τη διάρκεια τελετής στο Camp Nou, ο γιος του Τζόρντι είπε ότι το Ίδρυμα ήταν σαν το τέταρτο παιδί του. Και ως εκ τούτου, πολύ σημαντικό γι ‘αυτόν. Μια αντανάκλαση του, κατά την διάρκεια της ζωής του. Ο Κρόιφ χρησιμοποίησε τη φήμη και την προσωπικότητά του για την προώθηση του αθλητισμού και της δημιουργίας δεξιοτήτων για τους νέους και μέσω του ιδρύματος του Johan Cruyff. Το όραμα του ήταν, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, με και χωρίς αναπηρία, να προχωρήσουν μέσω του αθλητισμού και να αναπτυχθούν τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Αυτό το κάνουμε δημιουργώντας χώρο για τα παιδιά, προκειμένου να κινηθούν ενεργά μπροστά. Χώρος όπου μπορούν να αναπτυχθούν, χώρος όπου μπορούν να κάνουν φίλους και χώρος όπου μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Στόχος μας είναι να μετατραπούν οι νέοι αυτοί, σε πρότυπα για τη γειτονιά τους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής σχεδιασμού του προγράμματος Cruyff Courts, Ιλια Φαν Χολστάιν, σχετικά με το πώς καθόρισε ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», την δημιουργία και την δράση του Ιδρύματος, με την στάση του όλα τα χρόνια της ζωής του, μέσα και έξω από τα γήπεδα.

«Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

«Ο αθλητισμός μπορεί να φέρει αλλαγές για όλα αυτά τα παιδιά, καθώς όπως είπα, αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα. Με τον αθλητισμό, ενθαρρύνεται η προσωπική ανάπτυξη, η αυτοπεποίθηση και η συνεργασία, στοιχεία που κάθε παιδί, οπουδήποτε στον κόσμο, δικαιούται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ίδρυμα Cruyff δημιουργεί χώρο για παιδιά. Για να τα κρατήσει ενεργά. Στόχος είναι, η δημιουργία ισχυρότερων δεσμών με αυτά τα προγράμματα και η διάδοση των θετικών τους επιπτώσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναδείξουμε την σημασία του αθλητισμού και του παιχνιδιού για τους νέους, σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας την επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γιόχαν Κρόιφ (Cruyff Fyndation), Ιλία Φαν Χολστάιν, επικεφαλής σχεδιασμού των Cruyff Courts, δίνοντας την διάσταση των πραγματικών αξιών του αθλητισμού στις ημέρες μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter