Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην υπηρεσία της Novartis

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην υπηρεσία της Novartis

Πώς η Ελλάδα μετατράπηκε σε επιχειρηματικό παράδεισο για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία με τις ευλογίες του Δημήτρη Αβραμόπουλου και την υποστήριξη εγχώριων ΜΜΕ

H τακτική της τρομοκράτησης του κοινού φέρνει πάντα αποτέλεσμα. Αυτήν ακριβώς ακολούθησε το ΚΕΕΛΠΝΟ «σφιχταγκαλιασμένο» με τη Novartis, καθιστώντας την Ελλάδα επιχειρηματικό παράδεισο της φαρμακοβιομηχανίας. Από αυτό τον παράδεισο, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, δεν έλειπε ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο στενός του συνεργάτης Αριστείδης Καλογερόπουλος ούτε ο υπόδικος πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρος Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για το σκάνδαλο της Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με ανθρώπους της επιστημονικής κοινότητας αλλά και με δημοσιογράφους τρομοκράτησε τους πολίτες σε τέτοιο βαθμό ώστε η Ελλάδα προχώρησε σε υπερβολική παραγγελία εμβολίων αλλά και έναρξη του μοριακού ελέγχου του αίματος από εταιρείες που βρίσκονταν κάτω από την ομπρέλα της Novartis. Από όλο αυτό το πανηγύρι εκατομμυρίων ήταν αδύνατο να λείπουν τα ΜΜΕ, που έπαιξαν ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο. Με τα «όπλα» τους έπεισαν για την αναγκαιότητα των κινήσεων του υπουργείου που κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια και εκτόξευσαν τη φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη. Πρόκειται για αποκαλύψεις που έκανε το Documento τον Ιανουάριο του 2017 αλλά και το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδώρας» το 2007 ύστερα από μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα. Τότε ο κ. Αβραμόπουλος είχε αρνηθεί ότι είχε ο ίδιος αρμοδιότητα υπογραφής για τα φάρμακα, ωστόσο τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Documento αλλά και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων τον διαψεύδουν.

Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου στον χώρο της υγείας αφορούσε τον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για τον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, από ό,τι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας “Το Βήμα” τον Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στον χώρο της υγείας, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου».

Τι είχε γίνει με τον μοριακό έλεγχο

Ολα ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου 2006. Το «Βήμα» κυκλοφορεί με τίτλο «Μετάγγιση θανάτου σε 16άχρονο κορίτσι». Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ένα έγκλημα –όπως το χαρακτηρίζει–, πως δύο ασθενείς, ένας 76άχρονος καρδιοπαθής και ένα 16άχρονο κορίτσι, έγιναν φορείς του AIDS έπειτα από μετάγγιση μολυσμένου αίματος, το οποίο δεν είχε ελεγχθεί αποτελεσματικά γιατί η μέθοδος ελέγχου που χρησιμοποιούνταν σε νοσοκομεία της χώρας (ELISA) ήταν ελλιπής συγκριτικά με τη μέθοδο του μοριακού ελέγχου του αίματος.

Την ίδια ημέρα κιόλας ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή εφαρμογής του μοριακού ελέγχου, αφού η Ελλάδα προμηθευτεί εξοπλισμό και αντιδραστήρια «κόστους 20-30 εκατομμυρίων». Το ίδιο εσπευσμένα κάνουν δηλώσεις για ανάγκη άμεσης καθιέρωσης του μοριακού ελέγχου ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Αγγελος Χατζάκης και η υπεύθυνη του Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης Ντίνα Πολίτη. Οι δυο τους αποτελούν τους πρωταγωνιστές όσων ακολούθησαν.

Τέσσερις μέρες πριν, στις 24 Μαρτίου, ο Δ. Αβραμόπουλος έχει στείλει εγκύκλιο στα νοσοκομεία, στα οποία δίνει εντολή να εφαρμόσουν τη μέθοδο ΝΑΤ (ανίχνευση νουκλεϊνικών οξέων), δηλαδή τον μοριακό έλεγχο. Στις 5 Απριλίου στέλνει και δεύτερη εγκύκλιο με το ίδιο θέμα, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί κλίμα κινδύνου, με τα κανάλια να μεταδίδουν ρεπορτάζ για «τη μετάγγιση θανάτου σε 16άχρονη».

Η πραγματικότητα είναι πως η μετάγγιση του μολυσμένου αίματος στο 16άχρονο κορίτσι είχε γίνει τον Αύγουστο του 2005, δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα, αλλά κάποιοι επέλεξαν να κάνουν διαρροή ακριβώς την εποχή που ο υπουργός έχει εκφράσει την υπηρεσιακή του «ευαισθησία» διά των εγκυκλίων.

Στις 17 Απριλίου του 2006, και πάλι πολύ γρήγορα, και ενώ ο τηλεοπτικός θόρυβος δεν έχει υποχωρήσει, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος υπογράφει δύο μνημόνια συνεργασίας με δύο εταιρείες, τη Chiron (είχε εξαγοραστεί από τη Novartis) και τη Roche.

Πρόκειται για ανάθεση χωρίς διαγωνισμό στις πολυεθνικές φαρμάκου. Οι δύο εταιρείες αναλαμβάνουν την προμήθεια αντιδραστηρίων και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Η τιμή είναι 50 ευρώ ανά ασκό αίματος και η διάρκεια της σύμβασης πέντε χρόνια.

Όταν κοπάζει ο θόρυβος από τα δημοσιεύματα, κάποιοι αρχίζουν να ψάχνουν πώς και γιατί μοιράστηκε η πίτα στις δύο εταιρείες που ανέλαβαν τον μοριακό έλεγχο. Η εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτει έγγραφα από τα οποία προκύπτει πως σε διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος στην Πολωνία οι ίδιες εταιρείες έδωσαν προσφορές για 8,2 και 10,5 ευρώ ανά ασκό αίματος. Δηλαδή τιμές πέντε φορές μικρότερες από αυτήν που έδωσαν στην Ελλάδα. Στην Ιταλία η αντίστοιχη τιμή ήταν 16 ευρώ.

Ο θόρυβος για την απευθείας ανάθεση διά των μνημονίων αναγκάζει τον Δ. Αβραμόπουλο να συστήσει μια διακομματική επιτροπή στην οποία πρόεδρος είναι ο ίδιος και μέλη οι γενικοί γραμματείς τριών υπουργείων, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Η ΝΔ ορίζει ως εκπρόσωπο τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου, ο οποίος λίγο αργότερα αναλαμβάνει την ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ και προωθεί τον μοριακό έλεγχο στη Chiron-Νovartis όσο ο διαγωνισμός είναι άκαρπος. Ο Παπαδημητρίου σήμερα είναι από τα υπόδικα στελέχη για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο Μιχάλης Κατρίνης, από το ΚΚΕ η Αθανασία Τζιόκα και από τον Συνασπισμό η Ευμορφία Σαγγανά.

Τα επόμενα δύο χρόνια ο διαγωνισμός δεν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα λόγω ενστάσεων των εταιρειών. Κατά τα δύο αυτά χρόνια, όμως, το ελληνικό δημόσιο προμηθεύεται αντιδραστήρια από τη Novartis «για να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς». Μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποσά λεφτά ξοδευτήκαν και τι ποσά εκταμιευτήκαν αυτά τα δύο χρόνια που ο μοριακός έλεγχος γινόταν κανονικά.

Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας: «Σήμερα στη χώρα μας κοστολογούνται στο ύψος περίπου των 5 ευρώ. Σημειώνω, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μεθόδευσης, ότι κάποια στιγμή ο διαγωνισμός έγινε διεθνής αλλά παρ’ όλα αυτά προτιμήθηκαν οι συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι. Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας θεωρώ αδύνατο να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ. Τη μίζα τη μοιράστηκαν τότε ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος και ο τότε γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θοδωρής Παπαδημητρίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα που δοθήκαν ως μίζα ξεπλυθήκαν και από τις δραστηριότητες τις ΕΣΔΥ διά του Κυριόπουλου».

Η υπόθεση του μοριακού ελέγχου και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης αποτέλεσαν την πρόβα τζενεράλε για το επόμενο μεγάλο κόλπο, που ήταν η προμήθεια των εμβολίων H1N1 με τρομοκράτηση του κόσμου μέσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την τηλεόραση. Φυσικά, τα εμβόλια ήταν Novartis.

Τα ληγμένα εμβόλια του Αβραμόπουλου

Η υπερ-παραγγελία εμβολίων επί υπουργίας Δ. Αβραμοπούλου για τον ιό H1N1 που είχε απασχολήσει πολύ την κοινή γνώμη περιλαμβάνεται στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα. Τότε ο επιστημονικός κόσμος είχε χωριστεί στα δύο. Από τη μια πλευρά υπήρχαν οι γιατροί που μιλούσαν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ώστε να αποφευχθούν τα χειροτέρα και από την άλλη εκείνοι που μιλούσαν ξεκάθαρα για παιχνίδι των φαρμακευτικών ώστε να πουλήσουν ένα πειραματικό εμβόλιο. Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος από τον Απρίλιο του 2009, ζούσε με τον φόβο του H1Ν1. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε κηρύξει πανδημία σε επίπεδο 6 για την υφήλιο. Το επίπεδο 6 αντιπροσωπεύει μια εικόνα που δεν υπήρχε σε κανένα σημείο του κόσμου.

Ηταν η εποχή που η Ελλάδα, με μηδενική ψυχραιμία (σκόπιμα, όπως αποδείχτηκε αργότερα), άκουσε πιστά τον ΠΟΥ. Δεν έκανε όμως μόνο αυτό. Επιστήμονες με κραυγές αγωνίας έβγαιναν σε τηλεοπτικά παράθυρα, ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ έσπερναν τον πανικό και κάθε λογής άτομα με επιρροή εμβολιάζονταν –αγκαζέ με τις κάμερες– για το καλό της δημόσια υγείας. Τα δελτία ειδήσεων με τις γνωστές σε όλους τρομολαγνικές μουσικές μιλούσαν νυχθημερόν για θανάτους από τον ιό H1N1. Είναι η εποχή που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει την υπέρογκη παραγγελία εμβολίων.

Οπως είχε αποκαλύψει τότε η εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας», το υπουργείο Υγείας προμηθεύτηκε 12 εκατ. εμβόλια (ένα για κάθε κάτοικο), ενώ η Ιταλία με πληθυσμό 60 εκατ. είχε προμηθευτεί 24 εκατ. εμβόλια, η Γερμανία των 82 εκατ. κατοίκων πήρε 50 εκατ. εμβόλια και η Πολωνία κανένα.

Στην εκπομπή είχε φιλοξενηθεί και γιατρός που παραιτήθηκε από την επιτροπή εμβολιασμού μεγάλου νοσοκομείο, του οποίου τα λόγια ήταν προφητικά: «Ηταν μια προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού σε πλανητικό επίπεδο από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το εμβόλιο αυτό έπρεπε να πουληθεί». Οπως εξηγούσε τότε, ο συγκεκριμένος ιός ήταν λιγότερο επιθετικός από τον ιό της γρίπης που εμφανίζεται κάθε χρόνο.

Τα εκατομμύρια εμβόλια που προμηθεύτηκε η Ελλάδα τελικά έληξαν στα υπόγεια του Ινστιτούτου Παστέρ στη Βάρη και η κάμερα του «Κουτιού της Πανδώρας» τα κατέγραψε στοιβαγμένα. Είναι βέβαια περιττό να πούμε ότι ήταν πληρωμένα μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Η κατάθεση του μάρτυρα αποκαλύπτει ότι οι χειρισμοί του Δ. Αβραμόπουλου σε συνδυασμό με τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα του ΚΕΕΛΠΝΟ προκάλεσαν αδικαιολόγητα υψηλή δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό – με το αζημίωτο.

«Η Novartis την περίοδο 2008-09 είχε εμβόλια για τον H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή:

1) Αφενός διά της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων.

2) Αφετέρου διά της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Χαρακτηριστικά, εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε την συμφωνία εκ μέρους της Novartis Vaccines SRL, δωροδόκησε: 1) τον Θ. Παπαδημητρίου, 2) τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο, και 3) τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε –μεταξύ άλλων– ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας, του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter