Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σήμερα, σε ειδική συνεδρίαση, τη συμφωνία που υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες με την Ελλάδα για την επίλυση του ονοματολογικού και τη μετονομασία της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί και σε δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εθνικιστική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν “όχι”.

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.

“Έχουμε μια συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα μας για πάντα” είπε ο Ζάεφ καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν. “Με αυτή τη λύση όχι μόνο κερδίσαμε άλλον έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο (…) αλλά (επίσης) ανοίξαμε τις πύλες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ”, πρόσθεσε.

Η συμφωνία επίκυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών. Ωστόσο 51 βουλευτές της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία. Η διαδικασία της επικύρωσης είχε ξεκινήσει χθες Τρίτη, όταν το κείμενο υποβλήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.



Πολεμικό κλίμα μεταξύ Ζάεφ και Ιβανόφ

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στην πΓΔΜ μεταξύ Ζάεφ και του Προέδρου Ιβανόφ την ώρα που η βουλή συνεδριάζει για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.

Σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο Ιβανόφ έστειλε χθες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ μιλώντας στην τηλεόραση καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει την αποπομπή του προέδρου αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα.

Όπως είπε ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του, σημειώνοντας πως είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του προέδρου.

«Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Αν όμως η συμφωνία γίνει δεκτή στο δημοψήφισμα, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να την αποτρέψει. Υπάρχει επιθυμία για εδραίωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα το πράξουμε αποκλειστικά για την εκδίωξη του προέδρου, αν χρειαστεί», διεμήνυσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Η απάντηση Ιβανόφ

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ απάντησε στην «πρόκληση» του πρωθυπουργού της χώρας που απείλησε με καθαίρεσή του αν δεν υπογράψει τη συμφωνία στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από το λαό.

«Ζητώ από τον Ζάεφ με την ίδια πλειοψηφία των δύο τρίτων, η οποία είναι απαραίτητη για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (σ.σ. πΓΔΜ), να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή της αποπομπής. Η θέση μου σχετικά με τη συμφωνία για το επιβλαβές όνομα είναι τελική και παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και πιέσεις», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ιβανόφ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter