Το Μαξίμου, οι «53+» , το κόμμα και η έξοδος από τα μνημόνια

Το Μαξίμου, οι «53+» , το κόμμα και η έξοδος από τα μνημόνια

Για τον ΣΥΡΙΖΑ (όσοι θυμούνται και τον παλιό Συνασπισμό) η παρουσία εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν σύμφυτη με την ύπαρξή του και οι εντάσεις στο εσωτερικό του (για κορυφαία ιδεολογικο-πολιτικά θέματα) ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και οδήγησαν σε πλείστες όσες αποχωρήσεις και διασπάσεις.

Από την κυβερνητική όμως στροφή τον Αύγουστο του 2015 και ειδικά μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παν. Λαφαζάνη, το φαινόμενο που για πολλούς στο κόμμα ακόμη και σήμερα ήταν και είναι δείγμα εσωκομματικής Δημοκρατίας, έχει αμβλυνθεί αν δεν έχει εξαφανιστεί.

Σε αυτό συνέτεινε και το είδος της αντιπολίτευσης (πολλές φορές ακραία και σε απόσταση από την κοινή λογική) που ασκείται στην Κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κόμματα όσο και από τα κυρίαρχα ΜΜΕ η οποία συσπειρώνει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την Κυβέρνηση και το Μαξίμου αλλά φυσικά και το διακύβευμα της εξόδου από την πολυετή κρίση που από μόνο του αμβλύνει την όποια διάθεση για εσωκομματική κριτική.

Έτσι απέμειναν οι «53+» να σώζουν τα προσχήματα με την πλειοψηφία του κόσμου να πιστεύει ότι με επικεφαλής τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν έχεις και πολλά περιθώρια να ασκήσεις για παράδειγμα κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Κριτική για κόμμα, Μαξίμου και στο βάθος ο ΥΠ.ΕΘ.Α.

Ενδεικτικά είναι τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των περίπου 250 μελών της τάσης στην πανελλαδική συνδιάσκεψη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο «Όσκαρ», στον σταθμό Λαρίσης αλλά και η κριτική που άσκησε στο κόμμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο τελευταίος είπε ότι «χωρίς κόμμα δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» και ότι «χρειαζόμαστε ένα κόμμα που να ξέρουμε τι να θέλουμε να κάνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας». Και ανέφερε ως παράδειγμα την στάση ή καλύτερα την απουσία του κόμματος από τις μάχες για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Όσο για τα μέλη της τάσης άσκησαν κριτική για τη λειτουργία του κόμματος λέγοντας ότι μια σειρά άρθρων του καταστατικού δεν τηρούνται ή τηρούνται πλημμελώς, ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της απήχησης στην κοινωνία και της συμμετοχής των κομματικών μελών στις διαδικασίες και στα όργανα του κόμματος και -ίσως το σημαντικότερο- αναφέρθηκαν στην παγίδα, κατά τη γνώμη τους, μιας «πρόχειρης επικαιροποίησης των επεξεργασιών μας, στο όνομα μιας πιο ‘’φρέσκιας’’, ‘’ρεαλιστικής’’ και πιο ‘’σύγχρονης’’ αντιμετώπισης της πραγματικότητας, που μας πλασάρεται… γλυκά από διάφορους κύκλους και κρύβει με τέχνη κι επιμέλεια το νεοφιλελεύθερο πυρήνα της» καταλήγοντας όμως πως «αν ακόμα πρέπει να αναθεωρήσουμε πλευρές της ‘’γραμμής’’ μας, ας το κάνουμε συλλογικά. Με τον τρόπο που ξέρουμε.»

Από τα βέλη των μελών δεν έλειψε και η έμμεση κριτική προς το Μαξίμου αφού ειπώθηκε ότι «τα αρχηγοκεντρικά μοντέλα, καθώς και κάθε μοντέλο που τείνει προς αυτά, έρχονται σε αντίθεση με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας ταιριάζουν και είναι μακριά από τα οράματα μας, αλλά και από τις ανάγκες της κοινωνίας».

Στη συνεδρίαση ασκήθηκε κριτική και για τον ΥΠ.ΕΘ.Α. Πάνο Καμμένο με τους τόνους να ανεβάζει περισσότερο η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Φίλης: Ο διάλογος για την έξοδο από τα μνημόνια είναι αναγκαίος και θα γίνει

Στη συνεδρίαση έδωσε το «παρών» και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος λίγες ώρες μετά, με αφορμή τη συζήτηση για το δημογραφικό, στην αρμόδια διακομματική κοινοβουλευτική Επιτροπή, ζήτησε η πορεία εξόδου από την κρίση να συνοδευτεί από δύο κρίσιμα στοιχεία: «Πρώτον τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και, δεύτερον, με το κλείσιμο των κοινωνικών ανισοτήτων» λέγοντας μάλιστα πως αν δεν εξυπηρετηθούν αυτοί οι δύο στόχοι «πως μπορεί να υπάρχει έξοδος από το μνημόνιο».

Χθες το βράδυ πάντως ο κ. Φίλης απάντησε στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος επικαλούμενος τις δηλώσεις του έκανε λόγο για «κοροϊδία» αναφορικά με την «καθαρή» έξοδο, λέγοντας ότι ο διάλογος για την έξοδο της χώρας από τα μνημονιακά προγράμματα με την κοινωνία όρθια και με σύγκλιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή οικονομία «είναι οξυγόνο για την κοινωνία και στοιχείο της δημοκρατικής ταυτότητας της Αριστεράς. Και θα γίνει».

Στη συνδιάσκεψη πάντως των «53+», εκτός από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Φίλη έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Μαντάς και Ανέττα Καββαδία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter