Το Μαυροβούνιο μπήκε στο ΝΑΤΟ

Το Μαυροβούνιο μπήκε στο ΝΑΤΟ

Το Μαυροβούνιο έγινε πλέον κι επίσημα το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην Ουάσιγκτον, παρουσία του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Σάνον παρέλαβε το έγγραφο της προσχώρησης από τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς.

Στοιχεία για το Μαυροβούνιο:

Το Μαυροβούνιο – βαλκανική χώρα – είναι ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό 622.387 σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Έχει ακτές στην Αδριατική θάλασσα στα νοτιοδυτικά και συνορεύει με την Κροατία στα δυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα ανατολικά και την Αλβανία στα νότια. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Ποντγκόριτσα.

Η χώρα έγινε τμήμα της Ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, διαδόχου κράτους της Γιουγκοσλαβίας. Δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 21 Μαΐου 2006 είχε ως αποτέλεσμα (με 55,4% των ψήφων) την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία με τη Σερβία. Η χώρα έγινε ανεξάρτητη στις 3 Ιουνίου 2006 και το 192ο μέλος του ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2006. Στις 11 Μαΐου του 2007 έγινε επίσης το 47ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από τις 29 Ιουνίου του 2012, το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 80% περίπου του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, το 5% Αλβανοί ενώ το υπόλοιπο 15% είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην περιοχή Σαντζάκ, η οποία βρίσκεται μισή στο Μαυροβούνιο και μισή στη Σερβία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter