Το Οικονομικό Επιμελητήριο προσφεύγει στο ΣτΕ για το ασφαλιστικό

Το Οικονομικό Επιμελητήριο προσφεύγει στο ΣτΕ για το ασφαλιστικό

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να προσφύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος κατά του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η απόφαση ελήφθη από την διοίκηση του φορέα, κατόπιν γνωμάτευσης έμπειρων νομικών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ενώ το επιμελητήριο σημειώνει πως θεωρεί αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο μέτρο, διότι παραβιάζει τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας.

Επιπλέον, συνεχίζει το επιμελητήριο, η απόφαση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών δεν προέκυψε μετά από εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, από πλευράς της Κυβέρνησης.

“Στην ουσία, οι εισφορές πλέον αποτελούν δήμευση – αφαίμαξη του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών” όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί και στο διαχωρισμό των επιστημόνων σε δύο ταχύτητες, από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνονται όλοι στις μεταβατικές διατάξεις για τα πέντε πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου, κατά τα οποία προβλέπονται εκπτώσεις, που φτάνουν μέχρι και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών, ανάλογα με το εισόδημα.

“Η Κυβέρνηση ουσιαστικά κοροϊδεύει τους νέους επιστήμονες σχετικά με το θέμα των εκπτώσεων, αφού τους τα ζητάει πίσω εντόκως” αναφέρει το επιμελητήριο και συνεχίζει: “το γεγονός, δε, ότι ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2015, αποτελεί από μόνο του στρέβλωση”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter