Το παιχνίδι εξουσίας του Ιράν με την σιιτική ιρακινή πολιτοφυλακή

Το παιχνίδι εξουσίας του Ιράν με την σιιτική ιρακινή πολιτοφυλακή

Ο «δούρειος ίππος» της Τεχεράνης στο Ιράκ αποτελείται από την σιιτική πολιτοφυλακή Χαρακάτ Χεζμπολάχ αλ Νουτζάμπα, η οποία προωθεί τα ιρανικά συμφέροντα και απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η πολιτοφυλακή με επικεφαλής τον σιίτη κληρικό, Ακράμ Κααμπί επιχειρεί να δημιουργήσει έναν διάδρομο από το Ιράν, στο Ιράκ και τη Συρία, ο οποίος θα ελέγχεται από την Τεχεράνη και θα επεκτείνει την σιιτική εξουσία της.

Η Νουτζάμπα, που το όνομα της σημαίνει «οι Ενάρετοι», έχει υπό τις εντολές της 10.000 μαχητές και είναι από τις πιο σημαντικές πολιτοφυλακές της χώρας. Η ομάδα ακολουθεί τις ιδεολογικές αρχές της σιιτικής θεοκρατίας και είναι πιστή στο Ιράν. Μάχεται υπό την «ομπρέλα» των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης (PMF), η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες σιίτες, σουνίτες, χριστιανούς και γιαζίντι που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Πέρσι με νόμο ο έλεγχος των PMF και την Νουτζάμπα πέρασε στην ιρακινή κυβέρνηση. Ωστόσο, αρκετοί Ιρακινοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι οι μαχητές της Νουτζάμπα εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από το επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τον φόβο τους στο πρακτορείο Reuters ότι η σιιτική πολιτοφυλακή θα βοηθήσει το Ιράν να πραγματοποιήσει μία στρατηγική νίκη στη Μέση Ανατολή. «Εάν το Ιράν καταφέρει να ανοίξει τον δρόμο τότε θα έχουν πρόσβαση από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι την σιιτική Χεζμπολάχ στον Λίβανο», είπε ο στρατηγός εν αποστρατεία του στρατού του Λιβάνου, Φαρχάτ.

Αρκετοί σιίτες της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Τεχεράνη, ανησυχούν ότι η στρατηγική της Τεχεράνης θα μεταφέρει εκ νέου τον συριακό εμφύλιο πόλεμο στα ιρακινά εδάφη. «Η κυβέρνηση του Ιράκ θα πρέπει να εμποδίσει τις σιιτικές πολιτοφυλακές να πάνε στη Συρία. Δεν πρέπει να προσφέρουμε μαχητές για να στηρίξουμε μία δικτατορία στη Συρία», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αγιάντ Αλάουϊ.

Στο παρελθόν το Ιράν έχει επιχειρήσει ξανά να δημιουργήσει έναν διάδρομο μέσω των κουρδικών περιοχών του βορείου Ιράκ. Το 2011 όταν ενεπλάκη στον συριακό εμφύλιο η Τεχεράνη προσπάθησε να δημιουργήσει μία βάση εφοδιασμού στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ο ηγέτης των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί αντιστάθηκε και τα ιρανικά σχέδια ναυάγησαν. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter