Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδωσε ένα ιστορικό βιολί σε 14χρονο πρόσφυγα μουσικό από τη Συρία

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδωσε ένα ιστορικό βιολί σε 14χρονο πρόσφυγα μουσικό από τη Συρία

Το πάθος ενός Σύριου πρόσφυγα για τη μουσική ξεχώρισε η Βρετανίδα κινηματογραφίστρια Σούζι Άτγουντ κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ντοκιμαντέρ για τους χριστιανούς πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν «εγκλωβιστεί» στο Λίβανο, και διαμεσολάβησε για το δανεισμό ενός βιολιού του 19ου αιώνα στον μόλις 14χρονο μουσικό.

Ο Αμπούντ Καμπλό, τράπηκε σε φυγή από το σπίτι του στο Χαλέπι και πλέον ζει με την οικογένειά του σε ένα από τα συριακά ορθόδοξα μοναστήρια που υπάρχουν στο Λίβανο. «Παίζοντας βιολί μπορώ να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Θέλω να σπουδάσω μουσική, να παίξω σε μεγάλες σκηνές και να ταξιδέψω τον κόσμο,» υποστηρίζει ο 14χρονος Αμπούντ, ο οποίος προσπαθούσε να εξασκηθεί με ένα «παιδικό» βιολί παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube, όταν τον συνάντησε η σπουδαγμένη στην Οξφόρδη Άτγουντ. «Έχοντας και η ίδια σπουδάσει βιολί, μπορώ και αναγνωρίζω αμέσως κάποιον που παίζει μουσική με πάθος,» υποστηρίζει στον ανταποκριτή του BBC Σον Κόκλαν.

Η ίδια επικοινώνησε, στη συνέχεια, με το μουσικό τμήμα της Οξφόρδης, το οποίο πρότεινε να δανείσει στο νεαρό Σύριο ένα ιστορικό βιολί από τη συλλογή μουσικών οργάνων Μπέιτ του πανεπιστημίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας πρόσφυγας δανείζεται μουσικό όργανο από τη συγκεκριμένη συλλογή, η οποία μέχρι πρότινος διατίθεντο αποκλειστικά σε ακαδημαϊκούς, φοιτητές και ερευνητές του πανεπιστημίου.

«Με το που ενημερώθηκα για την περίπτωση του Αμπούντ, σκέφτηκα αμέσως ότι η συλλογή θα μπορούσε να αποτελέσει μια θετική συνεισφορά,» υποστηρίζει ο επιμελητής της συλλογής Άντυ Λαμπ. «Εξαρχής είχα υπόψη μου ένα συγκεκριμένο όργανο, το οποίο ανήκε σε μια πρώην επιμελήτρια, την Δρ. Ελέν Λαρύ, ένα πολύ γενναιόδωρο άτομο, που θα δώριζε αμέσως ένα μουσικό όργανο εάν ποτέ ερχόταν αντιμέτωπη με μια τέτοια περίπτωση,» συνεχίζει ο κύριος Λαμπ.

Το συγκεκριμένο βιολί, γερμανικής κατασκευής, αποτελεί ένα εκ των 2.000 ιστορικών και μοντέρνων μουσικών οργάνων που περιλαμβάνει η συλλογή Μπέιτ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της οποίας τα χνάρια εντοπίζονται στο Μεσαίωνα. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter