Το παράσημο της Κατερίνας

Το παράσημο της Κατερίνας

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, το οποίο ξεκίνησε με πυροτεχνήματα χθες το βράδυ στο βροχερό Λονδίνο, είναι αναμφισβήτητα το γεγονός της χρονιάς στο αθλητικό καλεντάρι της υφηλίου. Εκτός των άλλων, συνοδεύεται από τον τελευταίο χορό δύο ημίθεων του κλασσικού αθλητισμού, για τους οποίους η αυλαία πέφτει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, ο γρηγορότερος άνθρωπος που γεννήθηκε ποτέ στον γαλάζιο πλανήτη, θα διεκδικήσει τα δύο τελευταία χρυσά μετάλλια της ασύγκριτης καριέρας του, απόψε στα 100μ και το ερχόμενο Σάββατο στη σκυταλοδρομία 4×100μ.

Ο Μο Φάρα, ο άλλοτε λιπόσαρκος πρόσφυγας που έφυγε από την ταραγμένη Σομαλία για να αναζητήσει μία ανθρώπινη ζωή στη Βρετανία, ξεκίνησε χθες το τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ζωής του με θρίαμβο, στα 10000μ και ελπίζει να ολοκληρώσει στο 5άρι άλλο ένα νταμπλ στους δρόμους αντοχής.

Για τους δύο σούπερ σταρ, που ξανάφεραν το χαμόγελο στα κουλουάρ και έκαναν το απογοητευμένο κοινό να στρέψει ξανά τα βλέμμα στους στίβους χωρίς να αποτελούν προϊόντα εργαστηρίου χημείας, το «Λονδίνο 2017» θα είναι το κύκνειο άσμα. Στο Documento που κυκλοφορεί αύριο, θα διαβάσετε ένα μεγάλο, δισέλιδο αφιέρωμα στο εμβληματικό δίδυμο.

Η Ελλάδα δεν πολυασχολείται με τέτοιες ασημαντότητες. Αν δεν έχει μπάλα ή νίκες που φέρνουν «εθνική υπερηφάνεια», δεν μας νοιάζει. Βεβαίως, ο αδιάφορος για τον κλασσικό αθλητισμό Έλληνας φίλαθλος έχει στη φαρέτρα του ισχυρά επιχειρήματα.

Σχεδόν όλοι οι αστέρες που μας έκαναν να παραληρούμε στη δεκαετία των δύο μηδενικών (00’s) αμαυρώθηκαν από το ντόπινγκ και έγιναν μηδενικά: Κεντέρης, Χαλκιά, Θάνου, Τσουμελέκα, Δεβετζή, όλοι τους ατιμάστηκαν από τους αδυσώπητους ελέγχους και πέρασαν το περιθώριο, μαζί με πολυάριθμα μικρότερα «ψάρια».

Η Κατερίνα Στεφανίδη, γαλουχημένη στην Αμερική και αφιερωμένη σε ένα αγώνισμα υψηλής τεχνικής όπου η ντόπα ωφελεί ελάχιστα ή καθόλου, είναι ίσως η τελευταία ελπίδα του ελληνικού στίβου. Ακατανίκητη εδώ και πολλούς μήνες, η 27χρονη Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ χρειάστηκε μόλις ένα άλμα για να περάσει το εμπόδιο του προκριματικού, την ίδια ώρα που μία απειλητική ανταγωνίστρια έχαναν το τρένο.

H Aμερικανίδα Τζεν Σουρ κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2012 στο ίδιο στάδιο. Η Στεφανίδη ξεκίνησε απ’ευθείας από τα 4μ60 και πέρασε τον πήχυ με ευκολία, ενώ οι υπόλοιπες έμειναν στα 4μ55 ή στα 4μ50 ή πιο χαμηλά.

Η γλυκιά Ελληνίδα εξελίσσεται σε νέα Ισινμπάγιεβα. Εάν κερδίσει και τον παγκόσμιο τίτλο, το βράδυ της Κυριακής στο Λονδίνο, θα θεωρηθεί οριστικά και αμετάκλητα απόλυτη κυρίαρχος των αιθέρων. Και θα βάλει πλώρη για να σπάσει το φράγμα των 5 μέτρων, το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρό της.

Η Παρασκευή Παπαχρήστου απέτυχε, ο Κώστας Φιλιππίδης απουσιάζει λόγω τραυματισμού, η Νικόλ Κυριακοπούλου έχασε τη σεζόν για να γεννήσει το παιδί της, ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές που πήγαν στο Λονδίνο χρειάζονται μικρά θαύματα για να διακριθούν. Η Στεφανίδη, όμως, είναι εδώ και 2-3 χρόνια η απόλυτη πρέσβειρα του ελληνικού στίβου στο διεθνές στερέωμα.

«Κοιμάμαι ήσυχη επειδή κάνω καθαρό αθλητισμό», είχε δηλώσει στη συνέντευξη που έδωσε τον Μάρτιο στο Documento. «Δεν φοβάμαι τα παγωμένα μπουκαλάκια που θα ανοίξουν μελλοντικά για επανέλεγχο». Αυτό είναι το σημαντικότερο από τα παράσημα της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter