Το τελευταίο «Νάιν» Σόιμπλε στο Eurogroup – Μπλόκαρε την πρόταση Μακρόν για προϋπολογισμό Ευρωζώνης

Το τελευταίο «Νάιν» Σόιμπλε στο Eurogroup – Μπλόκαρε την πρόταση Μακρόν για προϋπολογισμό Ευρωζώνης

«Όχι» στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν κεντρικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και για έναν υπουργό Οικονομικών των χωρών του ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην τελευταία, πιθανότατα, συμμετοχή του σε Eurogroup. 

Αντιθέτως, σε έγγραφο εργασίας που παρουσίασε κατά την χθεσινή συνεδρίαση και το οποίο επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, προτείνει την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τη σταδιακή αφαίρεση εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα του Μονάχου σε δημοσίευμα στον ιστότοπό της το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε» και «ο ΕΜΣ να αναλάβει πιο ισχυρό και ουδέτερο ρόλο στον έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ο κ. Σόιμπλε, συνεχίζει το δημοσίευμα, θέλει να δώσει στον ΕΜΣ ισχυρό ρόλο στον έλεγχο των κινδύνων των χωρών. Ως τώρα αρμόδια για αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο κ. Σόιμπλε «εδώ και καιρό θεωρεί ότι η Κομισιόν είναι πολύ χαλαρή λόγω του ότι είναι πολύ επιεικής με κράτη που είναι υπερχρεωμένα». Για αυτό θέλει να επεκτείνει τις αρμοδιότητες του ΕΜΣ. «Ο ΕΜΣ είναι το σωστό εργαλείο, διότι για αυτό δεν χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνεται ότι μια αλλαγή των Συνθηκών θα είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια κράτη να γίνουν δημοψηφίσματα – με άγνωστη έκβαση.

Το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν για επιπρόσθετο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που επικαλείται η SZ, δεν το θεωρεί οπωσδήποτε απαραίτητο, καθώς, λόγω της εξόδου της Βρετανίας, τα υπόλοιπα κράτη μέλη μάλλον θα πρέπει ούτως ή άλλως να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα. Με αυτό θα υπάρξει ένας μοχλός για την στήριξη και της Ευρωζώνης αλλά η βάση για μια σταθερή νομισματική ένωση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξηγεί.

Ο κ. Σόιμπλε συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά μια αμοιβαιοποίηση του χρέους. Αυτή «θα απλώς θα εξασφάλιζε λίγο περισσότερο χρόνο και θα επαναλαμβάνονταν εθνικά λάθη του παρελθόντος», σημειώνεται. Εξάλλου, έναντι της ιδέας του προέδρου Μακρόν για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε είναι επιφυλακτικός. Εξήγησε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες νομικές βάσεις για να δημιουργήσουμε έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ θα ήταν απαραίτητες αλλαγές στις Συνθήκες», αναφέρει η εφημερίδα και καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σχετικά με μια γρήγορη απόφαση για πιθανή εμβάθυνση της ευρωζώνης, θεωρεί ότι στην Γερμανία δεν υπάρχει ακόμη «μια καλή κυβέρνηση σε πλήρη λειτουργία» και ότι όσο δεν υπάρχει καινούργια κυβέρνηση, δεν θα ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. «Όποιος Θέλει να ενισχύσει την Ευρώπη, πρέπει πρώτα από όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος σε λίγες ημέρες αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter