Το τελευταίο σημείωμα (***) – Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη (Video)

Το τελευταίο σημείωμα (***) – Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη (Video)

Ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, αγωνιστής του ΚΚΕ και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936, βρίσκεται την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι λίγο πριν από το τέλος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα να εκτελεί χρέη διερμηνέα του γερμανού διοικητή του στρατοπέδου Καρλ Φίσερ.

 Όταν ο στρατιωτικός διοικητής της Λακωνίας και οι προσωπικοί φρουροί του πέφτουν νεκροί στους Μολάους από παγίδα της ελληνικής Αντίστασης, αποφασίζεται από τη γερμανική ηγεσία ως αντίποινα η εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα νεκρό Γερμανό. Ο Σουκατζίδης βρίσκεται στη λίστα των 200 μελλοθάνατων αλλά την ημέρα της εκτέλεσης έχει την ευκαιρία να σωθεί όταν ο Φίσερ αποφασίζει να του χαρίσει τη ζωή. Αρκεί να μπει κάποιος άλλος στη θέση του…

Ο Παντελής Βούλγαρης επιστρέφει στην προσφιλή του θεματολογία, το ιστορικό δράμα εποχής, και αναμειγνύει το πραγματικό γεγονός της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944 με στοιχεία μυθοπλασίας τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι αυθεντικά.

 Όπως για παράδειγμα τη σχέση του Σουκατζίδη και του Φίσερ, μια σχέση που πέρα από το κλασικό μοτίβο του εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου, εμπεριέχει το στοιχείο του σεβασμού από πλευράς Γερμανού για την καλλιέργεια, την αξιοπρέπεια και το ήθος του πολύγλωσσου Σουκατζίδη και εξηγεί τρόπον τινά την απόφαση του Φίσερ να χαρίσει τη ζωή στον Έλληνα επιβραβεύοντας έτσι την ακεραιότητα του.

Το σενάριο πάντως πέρα από το δυνατό στοιχείο της αντιπαράθεσης των δύο αντρών (ο Σουκατζίδης δεν διστάζει να απαντά στα ίσα στον Γερμανό υπενθυμίζοντας του μάλιστα ότι ο «πόλεμος τελειώνει και κάποιοι θα απολογηθεί για το έγκλημα αυτό») δεν αποφασίζει να γίνει πιο τολμηρό και να οδηγηθεί σε μια ολοκληρωμένη ιστορική μελέτη όχι μόνο της εποχής αλλά και της ελληνικής Αντίστασης. 

Ο σκηνοθέτης δεν διστάζει να καταγράφει με έντονα χρώματα και συγκινησιακή φόρτιση την καθημερινή γερμανική θηριωδία του στρατοπέδου (από ένα σημείο και μετά δυστυχώς επαναλαμβάνεται χωρίς λόγο) και οι όποιες ανάσες έρχονται είτε στη λεκτική κόντρα των δύο πρωταγωνιστών είτε στα ρομαντικά πρελούδια – η ποιητική γραφή του Βούλγαρη προσφέρει μερικές εμπνευσμένες σεκάνς- που συνοδεύουν τις συναντήσεις του Σουκατζίδη με την αρραβωνιστικιά του Χαρά Λιονάκη. 

Στις ερμηνείες ο υποκριτικός οδοστρωτήρας του γερμανού Χένικε δεν επιτρέπει σε κανένα να αμφισβητήσει την κυριαρχία του ενώ το κορυφαίο σημείο του φιλμ είναι η σεκάνς όπου οι μελλοθάνατοι έχοντας μάθει τη μοίρα τους, αποφασίζουν να ξορκίσουν το κακό με χορούς και τραγούδια σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας νύχτας.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter