Το τηλεφώνημα του βομβιστή του Μάντσεστερ στη μάνα του: Συγχώρεσέ με!

Το τηλεφώνημα του βομβιστή του Μάντσεστερ στη μάνα του: Συγχώρεσέ με!

Δεκαπέντε λεπτά πριν σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο σε 22 ανθρώπους,ο Σαλμάν Αμπετνί τηλεφώνησε στη μητέρα του και της είπε: Συγχώρεσέ με. Αυτό διέρρευσε από τις αρχές της Λιβύης και μετέδωσε το CBS.

Το επίπεδο της κατάστασης ασφάλειας στην Βρετανία εξακολουθεί να παραμένει «κρίσιμο» με δυνάμεις του στρατού να έχουν αναλάβει τα μέτρα ασφάλειας γύρω από πιθανούς στόχους. Παράλληλα, ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν και στα τρένα που ταξιδεύουν εκτός των περιοχών του Λονδίνου. Οι αξιωματούχοι των βρετανικών υπηρεσιών ασφάλειας επανέφεραν την κοινή διαχείριση πληροφοριών ασφάλειας με Αμερικανούς συναδέλφους τους, μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις για την μη αποκάλυψη στοιχείων στον Τύπο, που έδωσε η αμερικανική πλευρά.

Η αστυνομία στην Βρετανία, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο συνεργοί του Σαλμάν Αμπέντι να έχουν διαφύγει την σύλληψη, έχοντας στην διάθεσή τους, εκρηκτικούς μηχανισμούς. Στην διάρκεια των χθεσινών αστυνομικών επιχειρήσεων εντοπίστηκαν ύποπτα υλικά, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βόμβας που προκάλεσε την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Ο καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους πέρασε από την Κωνσταντινούπολη ενώ κατευθυνόταν στην Ευρώπη αλλά δεν έχει καταγραφεί στα αρχεία των τουρκικών αρχών ότι εισήλθε στη Συρία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, ανέφεραν τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ίδιοι επισήμαναν ότι η Τουρκία δεν είχε λάβει προειδοποιήσεις από ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τον βομβιστή, τον Σαλμάν Αμπέντι, επομένως του επετράπη να ταξιδέψει προς την Ευρώπη.

Αξιωματούχος , τον οποίο επικαλείται το Reuters, περιγράφοντας τις κινήσεις του Αμπέντι πριν από την επίθεση, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Έχουν καταγραφεί αεροπορικές μετακινήσεις πριν από την άφιξή του στην Ευρώπη. Ταξιδεύει πρώτα στην Ευρώπη, κατόπιν σε μια τρίτη χώρα, έπειτα προς την Κωνσταντινούπολη και πίσω πάλι στην Ευρώπη».Ο ίδιος είπε ότι η «τρίτη χώρα» δεν ήταν η Συρία. «Δεν πέρασε καθόλου χρόνο στην Τουρκία (και) δεν καταγράφηκε η είσοδός του ή η έξοδός του από τη Συρία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πληροφορίες στα αρχεία» τόνισε ο αξιωματούχος.

Έφοδος σε δύο σπίτια στο Μάντσεστερ

Σε επίπεδο ερευνών η Βρετανική Αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτια στα προάστια του Μάντσεστερ. Στο ένα από αυτά τα σπίτια, στο Γουίθινγκτον, στο νότιο Μάντσεστερ, κλήθηκε και μια ομάδα πυροτεχνουργών. Η δεύτερη επιδρομή της αστυνομίας έγινε σε ένα σπίτι στο Γουίγκαν, μια κωμόπολη που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά του Μάντσεστερ. Την ίδια ώρα, πηγή με γνώση των ερευνών ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Βρετανός καμικάζι ενδέχεται να έφτιαξε μόνος του τον εκρηκτικό μηχανισμό ή με κάποια βοήθεια από έναν συνεργό του. 

«Η έρευνα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην αναζήτηση συνεργών και το δίκτυο, ωστόσο θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει μόνος του τη βόμβα» είπε η πηγή στο Ρόιτερς. Ορισμένοι ερευνητές διατυπώνουν φόβους ότι ένας έμπειρος κατασκευαστής βομβών παραμένει ασύλληπτος. Οκτώ άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση στη Βρετανία, ενώ η αστυνομία του Μάντσεστερ άφησε ελεύθερη μια γυναίκα χωρίς να απαγγελθούν σε βάρος της κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/The Guardian

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter