Το χαμένο όνειρο των Γερμανών

Το χαμένο όνειρο των Γερμανών

Η ήττα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας από τη Νότια Κορέα και ο αποκλεισμός της από την επόμενη φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Ρωσία απασχολεί τις τελευταίες ώρες το σύνολο του γερμανικού Τύπου, που προσπαθεί να διερευνήσει ήδη τόσο τα αιτία της αποτυχίας όσο και το μέλλον των στελεχών της ομάδας.

Για την Γερμανία όμως το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα άθλημα και ο σημερινός αποκλεισμός κάτι πολύ περισσότερο από μια αθλητική απογοήτευση.

Είναι ενδεικτικό ότι στο περίφημο «μίλι των φιλάθλων», που στήνεται σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, βρέθηκαν σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο φίλαθλοι, για να παρακολουθήσουν τον κρίσιμο αγώνα σε γιγαντοοθόνες.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Ινστιτούτου της Κολονίας για τη Γερμανική Οικονομία, το κόστος από τις εργατοώρες που χάθηκαν σήμερα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο αγώνας διεξαγόταν στις 16:00, υπολογίζεται μεταξύ 130 και 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο Ινστιτούτο ωστόσο, μάλλον προφητικά, είχε προειδοποιήσει για τις απώλειες στην γερμανική οικονομία στην περίπτωση αποκλεισμού της εθνικής ομάδας.

Η Γερμανία ζει εδώ και δυο εβδομάδες στον ρυθμό του Μουντιάλ. Εκατομμύρια μπουκάλια μπύρας, δεκάδες χιλιάδες φανέλες έχουν αγοραστεί αυτό το διάστημα από τους γερμανούς φιλάθλους. Οι χορηγοί της γερμανικής ομάδας έχουν διαθέσει εκατομμύρια προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους παντού – στους δρόμους, στο μετρό, στην τηλεόραση.

Τα καταστήματα εστίασης οργανώθηκαν ώστε να προσελκύσουν πελάτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Για τους Γερμανούς, η παράδοση θέλει η ποδοσφαιρική εμπειρία να περιλαμβάνει καλή παρέα, άφθονη μπύρα και πολλά λουκάνικα. Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς ότι τώρα, μαζί με το όνειρο του Μουντιάλ χάθηκε και ο ενθουσιασμός των Γερμανών φιλάθλων.

Σε μια άλλη παράμετρο, στις επιδόσεις της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου οι σύγχρονοι Γερμανοί οφείλουν και μεγάλο μερίδιο της ανακτηθείσας εθνικής τους υπερηφάνειας.

Οι σημαίες ήταν για δεκαετίες μάλλον ταμπού για τους Γερμανούς, λόγω του σκοτεινού παρελθόντος της χώρας. Για πρώτη φορά μαζικά βγήκαν στους δρόμους στην επανένωση της χώρας και κατόπιν το 2006, όταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, διοργανώθηκε στη Γερμανία.

Σήμερα λοιπόν η ήττα της ομάδας τους, την οποία ωστόσο φαίνονται να εξακολουθούν να στηρίζουν, προκαλεί απογοήτευση και απορίες για το τι απέγιναν οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του Ρίο. Την ίδια ώρα τα όνειρα αρχίζουν σιγά σιγά να δείχνουν προς την επόμενη διοργάνωση, το 2022 στο Κατάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter