Τόμας Βίζερ: Δεν υπάρχει ζήτημα Grexit – Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Τόμας Βίζερ: Δεν υπάρχει ζήτημα Grexit – Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

Την απόλυτη πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι δεν υπάρχει ζήτημα «Grexit», εκφράζει ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ

Σε δηλώσεις του στη EurActiv Γερμανίας, ο Βίζερ εκτιμά ότι οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές, ενώ αναφερόμενος στον χρόνο επίτευξης συμφωνίας υποστηρίζει πως «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται».

“Το γεγονός είναι ότι η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Και άλλο ένα γεγονός είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ανακοινώσει μια αρνητική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις: ο αγγλοσαξονικός κόσμος τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει πολύ διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές.

Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν τόσο πολύ που ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2 και 3% είναι στα χαρτιά, ενώ πάνω από 3% προβλέπεται για το 2018. Ακόμα κι αν αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία, μια τέτοιου είδους αρνητική αναθεώρηση της κατάστασης του χρέους ακολουθεί απλά παλιότερες τάσεις”, τόνισε κάνοντας σαφές ότι έχει σημασία για πολλές χώρες η παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ενώ δεν εκτιμά ότι το Grexit θα λύσει τίποτε.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Euro Working Group σημείωσε πως “Υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα”.

Ο Τόμας Βίζερ είναι πρόεδρος του EWG από το 2012, ένα συμβουλευτικό όργανο το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter