Τον Τραμπ αναμένει ο Πούτιν και λέει «Όχι» στην απέλαση Αμερικανών διπλωματών (Video)

Τον Τραμπ αναμένει ο Πούτιν και λέει «Όχι» στην απέλαση Αμερικανών διπλωματών (Video)

Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε ζητήσει την απέλαση 35 Αμερικανών διπλωματών ως απάντηση στην απέλαση ίδιου αριθμού Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε χθες η Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Πούτιν λέει “όχι” και αναμένει να δει τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια διαφορετική προσέγγιση έκανε ο πρόεδρος Πούτιν στο αίτημα του υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, να απελάσει η Μόσχα 35 Αμερικανούς διπλωμάτες ως αντίποινα ανάλογης ενέργειας της Ουάσιγκτον. 

«Δεν θα απελάσουμε κανέναν», αναφέρει ο Πούτιν σε ανακοίνωσή του. Η Ρωσία επιφυλάσσεται πάντως «του δικαιώματός της να προχωρήσει σε αντίποινα» και «θα αποκαταστήσει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις ανάλογα με το ποια θα είναι η πολιτική του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», διευκρίνισε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι είχε προτείνει στον Πούτιν η Ρωσία να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες και να απαγορεύσει σε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να χρησιμοποιούν δύο εγκαταστάσεις στη Μόσχα, ως αντίποινα στις απελάσεις και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία είχε εμπλοκή στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι αβάσιμοι.

Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον με “συνοπτικές διαδικασίες” 

Η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τους διπλωμάτες “μυστικούς πράκτορες” και αποφάσισε την απέλασή τους, υιοθετώντας κυρώσεις κατά της Μόσχας, ως αντίποινα για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Έχει, δε, δώσει διορία 72 ωρών για να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και στο προξενείο της χώρας στο Σαν Φρανσίσκο χαρακτηρίστηκαν «personae non grata» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς κρίθηκε ότι ενήργησαν με τρόπο «που δεν συνάδει με το διπλωματικό τους καθεστώς».

Μεταξύ άλλων μέτρων, η Ουάσινγκτον αποφάσισε και το κλείσιμο δύο ρωσικών ενώσεων στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ και έδωσαν μια ασφυκτική προθεσμία έως το μεσημέρι πριν σφραγίσουν τα κτίρια που στεγάζονται.

Αντίδραση της Τουρκίας

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και μπορεί να φέρει τον κόσμο αντιμέτωπο με έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν περιορίζονται σε αυτό, διεμήνυσε ο Aμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν κι άλλα μέτρα, «τη στιγμή που θα το επιλέξουμε», και «συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα γνωστοποιηθούν στο κοινό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter