Τουρκία: Απειλεί με εκλογές ο Ερντογάν αν δεν γίνει… σουλτάνος

Τουρκία: Απειλεί με εκλογές ο Ερντογάν αν δεν γίνει… σουλτάνος

Μετά το χθεσινό γρονθοκόπημα των βουλευτών στην Τουρκική Βουλή για τις υπερεξουσίες του Ερντογάν, τώρα και απειλές για εκλογές αν δεν περάσουν όλες οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν υπερεξουσίες στον Πρόεδρο.

Οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα βασικά σημεία της συνταγματικής μεταρρύθμισης που συζητείται στην Εθνοσυνέλευση, με τα οποία θα επιτρέπεται στον πρόεδρο να είναι μέλος πολιτικού κόμματος και να εκδίδει διατάγματα, στο πλαίσιο της αλλαγής του πολιτεύματος.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με τη στήριξη του εθνικιστικού MHP, προωθούν τη μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει σε μια ισχυρή εκτελεστική εξουσία που θεωρείται απαραίτητη για να μην επιστρέψει η χώρα στις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού του παρελθόντος.

Τα τρία άρθρα που εγκρίθηκαν τη νύχτα σε πρώτη ανάγνωση καθορίζουν τον εποπτικό ρόλο του κοινοβουλίου, επιτρέπουν στον πρόεδρο να διατηρεί δεσμούς με πολιτικά κόμματα και του δίνουν αυξημένες εξουσίες, όπως τη δυνατότητα να εκδίδει διατάγματα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να περάσουν και από άλλους δύο γύρους ψηφοφορίας προτού τεθεί σε δημοψήφισμα η συνταγματική μεταρρύθμιση στο σύνολό της, πιθανότατα την άνοιξη.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το φιλοκουρδικό HDP, αντιδρούν στις αλλαγές αυτές. Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, βουλευτές του AKP και του CHP ήρθαν στα χέρια κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενός άρθρου. Λίγο αργότερα, ένας βουλευτής του AKP προειδοποίησε ότι αν δεν περάσει η μεταρρύθμιση θα προκηρυχθούν εκλογές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter