Τουρκία: Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

Τουρκία: Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις, υψηλού επιπέδου, με την Ολλανδία, μην επιτρέποντας την επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη, έπειτα από την διένεξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ολλανδός πρέσβης βρίσκεται αυτή την στιγμή εκτός Τουρκίας.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

«Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς μετά το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τις κυρώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά της Ολλανδίας, μεταξύ των οποίων το πάγωμα όλων των επαφών, η αναστολή όλων των αδειών διπλωματικών ολλανδικών πτήσεων μέσα από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την συμφωνία για τους πρόσφυγες απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εαν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό».

Πιο πριν και ο υπουργός για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του κατά της Ολλανδίας και της ΕΕ είχε πει ότι «η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης (των προσφύγων) από ξηράς».

Άγκυρα: “Ανευ αξίας” η δήλωση της ΕΕ

“Η απερίσκεπτη δήλωση της ΕΕ δεν έχει αξία για τη χώρα μας” τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ολλανδίας, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και ότι σχόλιά της για επίδειξη ηρεμίας δεν έχουν αξία για την Άγκυρα. Κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι παίρνοντας θέση υπέρ της Ολλανδίας, τροφοδοτεί την “ξενοφοβία και το αντιτουρκικό αίσθημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter