Τουρκία: Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον – Δηλώσεις Τραμπ

Τουρκία: Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον – Δηλώσεις Τραμπ

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείτο για τρομοκρατία, σε φυλάκιση 3 ετών και ενάμιση μήνα, δηλώνοντας όμως δεν θα παραμείνει άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που έχει παραμείνει προφυλακισμένος.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο πάστορας συγκινήθηκε κι έκλαψε την ώρα της ανάγνωσης της απόφασης. Πριν από την ανακοίνωση αυτή είπε ενώπιον του δικαστηρίου: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Χριστό, αγαπώ την Τουρκία».

Η υπόθεση σε βάρος του Άντριου Μπράνσον, ενός ευαγγελικού πάστορα από τη Βόρεια Καρολίνα, που ζούσε στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια και συνελήφθη πριν από δύο χρόνια, είχε οδηγήσει στην επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, σε βάρος της Τουρκίας. Ο πάστορας βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο.

Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο δικαστήριο ότι οι καταθέσεις που αποδόθηκαν σε εκείνους σε βάρος του πάστορα ήταν ανακριβείς.

Ο Άντριου Μπράνσον εμφανίστηκε στο δικαστήριο στη δυτική πόλη Αλιάγα φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα. Η σύζυγός του Νόριν παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία από τις θέσεις των επισκεπτών.

«Δεν κατανοώ πώς αυτό σχετίζεται με εμένα» απάντησε ο Μπράνσον, ενώ ο δικαστής έθετε ερωτήματα σε έναν εκ των μαρτύρων κατηγορίας. Ο κατηγορούμενος είπε ότι ο δικαστής ρωτούσε τον μάρτυρα για γεγονότα στα οποία ο ίδιος δεν ενεπλάκη.

Δηλώσεις Τραμπ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Ο ΠΑΣΤΟΡΑΣ ΜΠΡΑΝΣΟΝ ΜΟΛΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1050754462405537798

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η διοίκησή του «εργάστηκε πολύ σκληρά» στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, λίγο αφότου τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της απελευθέρωσής του.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά (στην υπόθεση) του πάστορα Μπράνσον!» έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1050743405578457093

Λίγο μετά ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα».

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του πάστορα ανέφερε ότι ο Άντριου Μπράνσον πιθανόν θα επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά την απελευθέρωσή του.

Ερωτηθείς εάν ο πάστορας θα επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ απάντησε:

«Πιθανώς θα φύγει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter