Τουρκία: Φυλάκισαν δασκάλα με το μωρό της επειδή κατήγγειλε δημοσίως βομβαρδισμούς κατά αμάχων

Τουρκία: Φυλάκισαν δασκάλα με το μωρό της επειδή κατήγγειλε δημοσίως βομβαρδισμούς κατά αμάχων

Μία δασκάλα φυλακίστηκε μαζί με το έξι μηνών μωρό της την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, επειδή μίλησε σε ένα κανάλι για τους αμάχους που χάνουν τις ζωές τους στις επιχειρήσεις κατά Κούρδων στα νοτιανατολικά της χώρας.

Το παγκόσμιο δίκτυο για την ελεύθερη έκφραση IFEX ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών ζητώντας την απελευθέρωση της γυναίκας και την παραπομπή της υπόθεσης στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H Αισέ Τσελίκ από το Ντιγιαρμπακίρ τηλεφώνησε στις 8 Ιανουαρίου του 2016 σε δημοφιλή νυχτερινή εκπομπή και καταδίκασε στον «αέρα» τους θανάτους αμάχων κατά τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην νοτιανατολική Τουρκία.

Γνωρίζετε τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Τουρκία; Παιδιά, μητέρες, άνθρωποι σκοτώνονται εδώ… Συμβαίνουν πράγματα που δεν δείχνει η τηλεόραση ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Μη σιωπάτε, δείτε, ακούστε» είπε η ίδια προτρέποντας τους πολίτες να δώσουν χείρα βοηθείας. «Είναι κρίμα, μην αφήνετε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα παιδιά πεθαίνουν. Μην αφήνετε τις μητέρες να κλαίνε άλλο», πρόσθεσε.

Τα παραπάνω λόγια θεωρήθηκαν από τις τουρκικές δικαστικές αρχές «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK» και στις 26 Απριλίου του 2017 επέβαλαν στην Τσελίκ ποινή φυλάκισης 15 μηνών.

Τότε η έκτιση της ποινής αναβλήθηκε λόγω της εγκυμοσύνης της, αλλά την περασμένη Παρασκευή φυλακίστηκε μαζί με το βρέφος!

Η ίδια ζήτησε από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, αλλά προς το παρόν το αίτημά της εκκρεμεί.

«Η προσφυγή της στο Συνταγματικό Δικαστήριο παραμένει αναπάντητη. Η Αϊσέ πήγε στη φυλακή μαζί με το μωρό της στις 20 Απριλίου 2018» σημειώνει το δίκτυο IFEX.

Πάνω από 20.000 άτομα έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το ψήφισμα του IFEX, που στόχο έχει τις 100.000 υπογραφές στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter