Τουρκία: Η πλατεία Ταξίμ ήταν ο αρχικός στόχος του μακελάρη του Ρέινα

Τουρκία: Η πλατεία Ταξίμ ήταν ο αρχικός στόχος του μακελάρη του Ρέινα

Τελευταία στιγμή, λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας, άλλαξε στόχο ο δράστης της αιματοχυσίας στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης. Η αρχική εντολή του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την κατάθεση του Ουζμπέκου Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ , ήταν η πλατεία Ταξίμ.

Ο Μασαρίποφ, που πυροβόλησε και σκότωσε 39 ανθρώπους, τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς, στο νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, είπε στην αστυνομία πως αναγκάσθηκε να αλλάξει στόχο την τελευταία στιγμή, για να αποφύγει τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πως έδρασε βάσει διαταγών που έλαβε από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ.

Ο ένοπλος είχε αρχικά πάρει εντολή να επιτεθεί στην περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ και οι οδηγίες του ήρθαν από την Ράκα, το συριακό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, είπε στην κατάθεσή του στην αστυνομία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, που δεν αναφέρει πως περιήλθε στην κατοχή της η κατάθεση του Μασαρίποφ

«Ήρθα στην Τουρκία πέρυσι τον Ιανουάριο για να συμμετάσχω στον πόλεμο της Συρίας. Πήρα εντολή να έρθω στην Τουρκία από το Ιράν. Εγκαταστάθηκα στο Ικόνιο. Κατά την παραμονή μου εκεί ήρθε η εντολή από τη Ράκκα. Μου είπαν να οργανώσω το βράδυ της Πρωτοχρονιάς επίθεση στην Ταξίμ. Τους έστειλα το βίντεο με το οποίο έκανα τη βόλτα μου στην πλατεία. Συμφωνήσαμε να χτυπήσω εκεί». 

«Πήγα στο Ταξίμ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά. Δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσω την επίθεση. Μου δόθηκαν οδηγίες να ψάξω για έναν νέο στόχο στην περιοχή. Γύριζα στην παραλιακή, γύρω στις 10 το βράδυ με ένα ταξί», είπε αναφερόμενος στην ακτή του Βοσπόρου, όπου βρίσκεται το νυκτερινό κέντρο Ρέινα. 

«Το Ρέινα έμοιαζε κατάλληλο για την επίθεση. Δεν φαινόταν να υπάρχουν πολλά μέτρα ασφαλείας. Ενημέρωσα το άτομο που μου έδινε τις εντολές, λέγοντάς του ότι το Ρέινα είναι κατάλληλο μέρος. Δέχτηκε και μου είπε να κάνω την επίθεση εκεί. Πήγα στο Ζεϋτινμπουρνού με ταξί. Πήρα το όπλο από το σπίτι που έμενα, γύρισα στο Ρέινα και έκανα την επίθεση»», κατέθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter