Τουρκία: Χειροπέδες σε Γάλλο δημοσιογράφο για «τρομοκρατία»

Τουρκία: Χειροπέδες σε Γάλλο δημοσιογράφο για «τρομοκρατία»

Ένας Γάλλος ανεξάρτητος δημοσιογράφος προφυλακίστηκε σήμερα από τις τουρκικές αρχές καθώς θεωρείται ύποπτος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες που σχετίζονται με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, γνωστοποίησαν σήμερα δικαστικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Λουπ Μπιρό, ο οποίος έχει συνεργαστεί με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde και συστήνεται στον λογαριασμό του στο Twitter ως φοιτητής δημοσιογραφίας, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας.

Αφού παρέμεινε υπό κράτηση πέντε ημέρες, οδηγήθηκε στην φυλακή της πόλης Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επιβεβαίωσε ότι ο Μπιρό συνελήφθη αφού βρέθηκαν στην κατοχή του φωτογραφίες όπου εμφανίζεται μαζί με Κούρδους μαχητές της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι των Κούρδων αυτονομιστών της Τουρκίας (PKK).

Ο Μπιρό είχε γυρίσει πριν από τρεις μήνες ρεπορτάζ για τους YPG στο βόρειο τμήμα της Συρίας το οποίο προβλήθηκε από το TV5 Monde. Ο δημοσιογράφος ανήρτησε το βίντεο στην προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο Vimeo.

«Παρακολουθούμε με τη μέγιστη προσοχή την κατάσταση του συμπατριώτη μας που βρίσκεται υπό κράτηση στην Τουρκία και συνεργαζόμαστε με την οικογένειά του» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Αυτή η υπόθεση θυμίζει την περίπτωση του Ματιάς Ντεπαρντόν, του Γάλλου φωτορεπόρτερ που είχε συλληφθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία τον Μάιο και απελάθηκε έπειτα από ένα μήνα κράτησης.

Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για «τρομοκρατική προπαγάνδα» για λογαριασμό του PKK, αφού δημοσίευσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter