Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δε θα ανεχτούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δε θα ανεχτούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

Η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίου από την Ελλάδα χωρίς τη συμφωνία και των δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σε γραπτή δήλωσή του σήμερα Τρίτη, αφότου έγινε γνωστό ότι κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή.

Όπως μετέδωσε το CNN Turk, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή,  λίγες μόνο ημέρες μετά την έκκληση προς την Ελλάδα να αποφύγει την κλιμάκωση των μακρόχρονων διαφορών που υπάρχουν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το CNN Turk ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τί ειπώθηκε στην συνάντηση. 

H τουρκική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε κανένα επίσημο σχόλιο μέχρι σήμερα έπειτα από τις δηλώσεις του πρώην Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι η Αθήνα σχεδίαζε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος, στα δυτικά της χώρας κάτι το οποίο δεν θα επηρέαζε την περιοχή του Αιγαίου.

Η απάντηση Τσαβούσογλου

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας πως «Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Το Σάββατο, κληθείς να σχολιάσει την υποτιθέμενη παρενόχληση «Μπαρμπαρός» από ελληνική φρεγάτα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί», στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε ο ίδιος έμαθε για το περιστατικό από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους.

 Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου. «Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εδώ. Ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter