Τουσκ: Υπάρχει πρόοδος – Οι δηλώσεις LIVE

Τουσκ: Υπάρχει πρόοδος – Οι δηλώσεις LIVE

Αυτή την ώρα οι δηλώσεις LIVE. «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της διαπραγμάτευσης δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πάντως ότι «είμαστε ακόμη μακριά από ένα οικονομικό success story».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να «αφήσουμε πίσω την κρίση». «Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις

Λίγο νωρίτερα κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον ευρωπαϊκό της δρόμο, με τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό». Επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς την Ελλάδα», τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη και κατά την τρέχουσα, κρίσιμη, β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι με βάση το ευρωπαΪκό δίκαιο, ιδίως σε θέματα Οικονομίας και Ανθρωπισμού.

Κομισιόν: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Εφικτή για κάθε εμπλεκόμενη πλευρά χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Κομισιόν, με επιστολή των επιτρόπων Πιερ Μοσκοβισί και Μαριόν Τίσεν στην Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος (FAWG).

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, να κλείσει αυτή η αξιολόγηση γρήγορα» τονίζουν μεταξύ άλλων οι δύο επίτροποι.

Όπως προσθέτουν μάλιστα, «αυτό πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση του σεβασμού των δεσμεύσεων όλων των μερών, από την αρχή του προγράμματος». «Η Επιτροπή παίζει σίγουρα τον ρόλο του εποικοδομητικού διαπραγματευτή» σπεύδουν να συμπληρώσουν.

Όσον αφορά τα εργασιακά, διαβεβαιώνουν ότι η Κομισιόν έχει αποδεχθεί τις προτάσεις της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, η οποία βασίστηκε στις επαφές των ελληνικών αρχών, των κοινωνικών φορέων και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, οι πολιτικές δράσεις και η εφαρμογή των σχετικών προτάσεων εναπόκεινται στις ελληνικές αρχές, αλλά και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Όλη η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας :

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Δεν είναι φιλοφρόνηση αυτό που λέω, αλλά πραγματικά στην Αθήνα νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου. Θεωρώ ότι η Αθήνα είναι η πιο αυθεντική, η πιο γνήσια πρωτεύουσα για όλους – πιστεύω – τους Ευρωπαίους. Και εδώ μαρτυρούμε πραγματικά σημάδια της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Είμαι ευτυχής που μπορώ να πω, να μοιραστώ μαζί σας πως κι εγώ και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ότι κι εσείς έχετε τις ίδιες ευαισθησίες μ’ εμένα, και έχουμε τις ίδιες αξίες σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλληλεγγύη για μένα είναι κάτι με το οποίο είμαι παθιασμένος ολόκληρη τη ζωή μου, διέπει ολόκληρη την πολιτική μου καριέρα και είμαι ευτυχής που μπορώ να πω ότι θα συνεχίσω να δουλεύω για την υποστήριξη αυτών των αξιών.

Και είμαι ευτυχής που μπορώ να πω σήμερα ότι νιώθω πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των Εταίρων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Και νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των διαδικασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε, αλλά πραγματικά νιώθω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε.

Και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με την αφοσίωση που έχετε επιδείξει ως λαός στο συγκεκριμένο σκοπό. Και θεωρώ ότι αυτό το οπτιμιστικό ‘μεγάλο φινάλε’ το οποίο εκφράζω αυτή τη στιγμή, πραγματικά οφείλεται στην αφοσίωση του ελληνικού λαού και στην διάθεσή του να κάνει κάποιες θυσίες. Ωστόσο πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία. Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί.-

Η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας συγχαίρω εκ νέου για την επανεκλογή σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο σας. Η Ελλάδα, το γνωρίζετε καλώς, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει, ακόμη και πέρα από το μέτρο που της αναλογεί, προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά προς τον τελικό της προορισμό, την ενοποίησή της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην θεσμική της εμβάθυνση και ολοκλήρωση. Ας μην ξεχνάμε ότι η τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα της επιτρέψει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της, ο οποίος συνίσταται στην εμπέδωση των αρχών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Επιτρέψατέ μου να μείνω μόνο στην Αλληλεγγύη, την οποία οφείλουμε, και με βάση αυτό τούτο το ευρωπαϊκό δίκαιο, να τηρούμε οι Λαοί της Ευρώπης μεταξύ μας σε όλους τους τομείς, ιδίως δε σε θέματα Οικονομίας και Ανθρωπισμού. Με πνεύμα ειλικρινούς Αλληλεγγύης μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το κρίσιμο, υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Προσφυγικό ζήτημα, ως προς το οποίο δεν νοούνται φοβικά σύνδρομα από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες του Λαού της που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Διότι εμείς, οι Έλληνες, δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όμως όλοι ομολογούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της. Και τούτο πρέπει να συνυπολογισθεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος.

Και πάλι καλώς ορίσατε και καλή επιτυχία στην μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή σας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter