Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Μαδρίτη: Ανέστειλε τη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου

Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Μαδρίτη: Ανέστειλε τη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν αρκετά κρίσιμη γιατί αναμενόταν οι Καταλανοί ηγέτες να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή στο δικαστήριο του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην απόσχιση, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Αντιδρά η πρόεδρος του κοινοβουλίου – «Στον αέρα» η συνεδρίαση

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Καταλονία, με την πρόεδρο του τοπικού κοινοβουλίου να κάνει λόγο για καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Ωστόσο η Κάρμα Φορκαντέλ επισήμανε ότι το κοινοβούλιο δεν έχει προς το παρόν λάβει καμία απόφαση εάν η συνεδρίαση αυτή τελικά θα διεξαχθεί.

Αυτή η απόφαση «πλήττει την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της λήψης πρωτοβουλιών από τα μέλη αυτού του κοινοβουλίου, ενώ για μια ακόμη φορά δείχνει ότι τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων» υπογράμμισε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Ραχόι καλεί τον Πουτζντεμόντ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά του, κάλεσε τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία «για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά».

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Μαριάνο Ραχόι ανέφερε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλύτερα κακά».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι εννοεί, ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν θέλησε να επεκταθεί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter