Τραγωδία στη Λέσβο: 16 νεκροί από ανατροπή λέμβου – Μεταξύ αυτών ένα αγοράκι…

Τραγωδία στη Λέσβο: 16 νεκροί από ανατροπή λέμβου – Μεταξύ αυτών ένα αγοράκι…

Ασύλληπτη είναι η τραγωδία που από το πρωί εξελίσσεται στη Μυτιλήνη, με τη θάλασσα να ξεβράζει συνεχώς πτώματα από το ναυάγιο σκάφους, που μετέφερε στην ελπίδα της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων από την Τουρκία.

Ανοικτά της Μήθυμνας (Μόλυβου), νωρίς το πρωί ανατράπηκε πλαστική βάρκα με περίπου 25 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί ζωντανές δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Επίσης, έχουν περισυλλεγεί, από τις ελληνικές λιμενικές αρχές και σκάφη της Frontex, εννέα σοροί. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, στις σορούς των άτυχων μεταναστών περιλαμβάνονται τρεις άνδρες, τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί. Άλλοι επτά σοροί έχουν περισυλλεγεί από την τουρκική ακτοφυλακή, που συμμετέχει στις έρευνες. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε η μία γυναίκα ναυαγός (η έγκυος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε κατάσταση σοκ), η βάρκα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από παραλία στην ακτή, απέναντι από τη Λέσβο και ανατράπηκε για άγνωστους λόγους. Η διασωθείσα γυναίκα ανέφερε τον πιθανό αριθμό των επιβαινόντων. Πάντως, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοι, σχετικά πολύ μικρής έντασης και στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούσαν ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έγινε εξαιτίας της θαλασσοταραχής.

Η τραγωδία έγινε γνωστή λίγο μετά τις 12:00, όταν βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί στη θάλασσα, από πλοίο της Frontex. Αμέσως άρχισε η επιχείρηση, από θαλάσσης και αέρος, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, με τη συμμετοχή και αλιευτικών σκαφών της περιοχής, η οποία συνεχίζεται αφού, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι. 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα σήμερα στο ανατολικό Αιγαίο και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 πρόσφυγες, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας. 

«Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη» τονίζεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο».

Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, lesvosnews.gr 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter