Τραμπ: Μια συμφωνία για μείωση των πυρηνικών θα άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τραμπ: Μια συμφωνία για μείωση των πυρηνικών θα άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σε συνέντευξή του στους Τάιμς του Λονδίνου, ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι θα προτείνει την άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αν υπάρξει συμφωνία για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών. Στην ίδια συνέντευξη, επικρίνει τη Μόσχα για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ δήλωσε πως επιθυμεί «σημαντική μείωση» των πυρηνικών ΗΠΑ και Ρωσίας. «Έχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό» ανέφερε ο Τραμπ. Για την εμπλοκή της Μόσχας στον εμφύλιο της Συρίας, είπε ότι οδήγησε σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση».

Μεταξύ άλλων, ο νέος πρόερδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα διορίσει διαμεσολαβητή τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, προκειμένου να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε τις επικρίσεις του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Ιδιαίτερα κολακευτικός ήταν για τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας: «Θα συναντηθώ με την (πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι). Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο».

Ο νέος πλανητάρχης εκτίμησε ότι «το Brexit θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός» και χαιρέτισε την πτώση της λίρας, γιατί βοήθησε, όπως είπε, να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στο εξωτερικό.

Για το ΝΑΤΟ, επέμεινε σε παλαιότερη δήλωσή του, ότι είναι παρωχημένο γιατί δεν έχει βοηθήσει εναντίον της τρομοκρατίας, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει πολύ σημαντικός για αυτόν. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική.

ΠΗΓΗ: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter