Τραμπ προς Αμπάς: Επιθυμία μου να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Τραμπ προς Αμπάς: Επιθυμία μου να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον ομόλογό του της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς ότι επιθυμεί να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Αμπάς, ο τελευταίος προειδοποίησε τον κ. Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες».

Νωρίτερα ο κ. Τραμπ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αλλά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι παλαιστινιακό έδαφος το οποίο είχε καταληφθεί από το εβραϊκό κράτος κατά τον πόλεμο του 1967.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε προαναγγείλει την κίνησή του από την προεκλογική περίοδο, ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και σειρά άλλων διεθνών παραγόντων έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει διεθνή κρίση, καθώς η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό, κατεχόμενο τμήμα της να αποτελέσει την πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter