Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Συναντήσεις Τσίπρα με Αναστασιάδη-Νετανιάχου

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Συναντήσεις Τσίπρα με Αναστασιάδη-Νετανιάχου

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σειρά υπουργών προκειμένου να συμμετάσχουν στην 4η τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Στη σύνοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει εκτός από τις τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διμερείς συνομιλίες και με τους δύο ηγέτες για μία σειρά από σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τις Περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά.

Πιο συγκεκριμένα θα συζητηθούν ζητήματα όπως ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Ειδικότερα για τα ενεργειακά αναμένεται να συζητηθεί η πορεία του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, ενός έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Επίσης αναμένεται να υπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, συμφωνία για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών Θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter