Τρόμος στο Μάντσεστερ: Στους 22 οι νεκροί – Νεκρός και ο καμικάζι αυτοκτονίας – Δεκάδες οι τραυματίες (video)

Τρόμος στο Μάντσεστερ: Στους 22 οι νεκροί – Νεκρός και ο καμικάζι αυτοκτονίας – Δεκάδες οι τραυματίες (video)

Toυλάχιστον 22 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και ακόμη 59 τραυματίστηκαν, όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε την ώρα που χιλιάδες κόσμου αποχωρούσε από συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι αρχές θεωρούν το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που την καθιστά την πιο αιματηρή στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005, όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, τόνισε η αστυνομία.

«Πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος δικτύου», πρόσθεσε.

«Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.

Μία γυναίκα που βρισκόταν στη συναυλία δήλωσε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο και ακολούθησαν κραυγές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βγουν από το κτίριο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η σκέψη της είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, συμφώνησε να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

«Εργαζόμαστε για να συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση», σχολίασε η Μέι σε ανακοίνωσή της. «Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι τη συγκρίνουν με τις συντονισμένες επιθέσεις ισλαμιστών τον Νοέμβριο του 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 130 άνθρωποι.

https://www.youtube.com/watch?v=KbfNOrhiqn8

“Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν είμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν”, είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. “Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν”, πρόσθεσε.

Συγκλονισμένη η Αριάνα Γκράντε

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: “Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια.”

Η Αρένα του Μάντσεστερ, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα ύποπτο για τρομοκρατία.

Τον Μάρτιο, ένας βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας έχει τεθεί νοσοκομείο στο Μάντσεστερ

Τα στοιχεία των θυμάτων από την χθεσινοβραδινή αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ έχουν γίνει γνωστά, όπως επίσης και τα στοιχεία των τραυματιών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο έχει τεθεί νοσοκομείο του Μάντσεστερ ( Manchester Royal Ιnfirmary -MRI) στο οποίο έχουν μεταφερθεί μερικοί από τους τραυματίες.

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του αναφερόμενου νοσοκομείου βρίσκεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο με μέλη του προσωπικού να δηλώνουν ότι έχει μετατραπεί σε “σκηνή εγκλήματος” σχολιάζοντας την αυξημένη αστυνομική παρουσία των ειδικών ιατροδικαστικών υπηρεσιών που συλλέγουν στοιχεία για την έκρηξη.

Παράλληλα, αστυνομικοί εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας στις εισόδους του νοσοκομείου, ενώ έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες έκτακτης ανάγκης που απαγορεύουν την είσοδο.

Τα πρώτα ασθενοφόρα άρχισαν να φτάνουν γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, ενώ όλοι οι ασθενείς που δεν είχαν σχέση με την έκρηξη, είχαν απομακρυνθεί από τους ειδικούς χώρους υποδοχής του νοσοκομείου.

Στη διάρκεια της νύχτας συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών κατέφθαναν στο νοσοκομείο, προκειμένου να μάθουν για τους αγαπημένους τους, καθώς τους έψαχναν μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση.

Κινητοποίηση των κατοίκων του Μάντσεστερ για βοήθεια 

Όπως γίνεται γνωστό από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι στο Μάντσεστερ έχουν κινητοποιηθεί μετά την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο και προσφέρουν την βοήθεια τους, για την μεταφορά τραυματιών.

Ο σταθμός του μετρό Βικτόρια που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη κι αναμένεται να παραμείνει κλειστός στη διάρκεια της ημέρας, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν στα κεντρικά σημεία της περιοχής, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσφέρουν υπνοδωμάτια, τσάι, αλλά και μέσα μεταφοράς (#roomformanchester) μέσω twitter.

Παράλληλα, οδηγοί ταξί μεταφέρουν δωρεάν ανθρώπους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Δηλώσεις της πρωθυπουργού Τ. Μέι – Αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο “αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση”, σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι “όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί”.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. “Μία πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ένωση Τύπου (πρακτορείο ειδήσεων) είπε ότι η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της πρωθυπουργού έχει ανασταλεί”, μετέδωσε το Sky News.

Εκτακτο συμβούλιο ασφαλείας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι θα συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας στις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου) μετά την έκρηξη που έγινε σε μουσική συναυλία στην πόλη Μάντσεστερ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Αναβλήθηκε η ανακοίνωση του εκλογικού μανιφέστου του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας επρόκειτο ν’ ανακοινώσει το εκλογικό του μανιφέστο σήμερα, ενώ προχωρεί σε αναβολή της ανακοίνωσης αυτής, μετά την αιματηρή έκρηξη στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Η πρώτη υπουργός της Σκοτίας και ηγέτης του κόμματος, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι σκέψεις της, είναι με τις οικογένειες όσων έπεσαν θύματα αυτής της βαρβαρικής επίθεσης στο Μάντσεστερ.

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Μάντσεστερ

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ, μετά την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και τραυμάτισε 50 σε μουσική συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

Το υπουργείο τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι “δεν έχει πληροφορίες που να αναφέρουν κάποια συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ.”

“Παρόλα αυτά, αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων,” ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter