Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου : Οι δύο δρόμοι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση

Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου : Οι δύο δρόμοι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση

Απέκλεισαν κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να οδηγηθούν σε αδιέξοδο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. 

Λίγες ώρες μετά την πρώτη (χθες βράδυ) τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και πριν τη σημερινή οι δύο υπουργοί και βασικά μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μιλώντας σε επί δύο ώρες στους περίπου 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) κατέστησαν σαφές ότι η Αθήνα έχει μπροστά της δύο λύσεις:

Η θα πάμε σε μία πολιτική συμφωνία, όπως είπαν και όπως επιδιώκει η κυβέρνηση ή θα δεχθούμε τις σκληρές σε μερικά θέματα θέσεις κυρίως του ΔΝΤ. Σε μία συνεδρίαση που δεν υπήρξε ένταση αλλά μεγάλο ενδιαφέρον και προβληματισμός, «τα μολύβια είχαν πάρει φωτιά», λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Documentonews.gr, περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως στο πεδίο των εργασιακών.

Στο θέμα των αντίμετρων οι δύο υπουργοί παραδέχθηκαν ότι οι δανειστές δίνουν προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ως αντίμετρα, όπως δωρεάν σχολικά γεύματα ή για παράδειγμα ανέγερση και στήριξη νοσοκομείων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά αντιδρούν σε στοχευμένες παροχές σε κοινωνικές ομάδες όπως θεωρούν.

Αντίθετα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό να γίνουν σε βάθος τριετίας. Παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι «Μέτρα, αντίμετρα και πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκονται σε ισορροπία και ισχύουν ταυτόχρονα» ενώ ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων και των αντιμέτρων «ισχύει αυτό που είπε ο Μοσκοβισί» και όχι ο Ντάισελμπλουμ που έχει «εκλογές σήμερα» φέρονται να διαβεβαίωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ενδιαφέρον είναι να πάρεις τέτοια μέτρα και αντίμετρα και στον κοινωνικό και στον αναπτυξιακό τομέα» είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ενώ ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως «Στόχος είναι οι πιέσεις που θα υπάρξουν από την αναδιανομή της δημοσιονομικής πολιτικής να ισοσταθμιστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπουργοί δεν ανέφεραν ότι θα υπάρξει μετάθεση για μετά το Πάσχα των αποφάσεων που αφορούν τα εργασιακά, δεν έκαναν αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις συντάξεις και δεν συζητήθηκε το θέμα λήψης δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter