Τσακαλώτος: Ελαφρύνσεις στη φορολογία στο 5ετές πρόγραμμα

Τσακαλώτος: Ελαφρύνσεις στη φορολογία στο 5ετές πρόγραμμα

Στην παραδοχή πως η διάρθρωση της φορολογίας δεν είναι δίκαιη προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παράλληλα όπως είπε, δεν θα υπάρξει έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQR), όπως έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Όπως είπε ο κ. Τσκαλώτος – μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου – για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει προβλέψει στο 5ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ελαφρύνσεις 3,5 δισ. ευρώ έως το 2022.

Παράλληλα ανέφερε πως δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018 και ότι την επόμενη διετία θα έχουμε τόσο πολλές επενδύσεις που δεν θα μπορούμε να τις απορροφήσουμε, ενώ προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και πολύ υψηλότερο το επόμενο έτος.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των νέων stress tests (ασκήσεων αντοχής) των τραπεζών και αν υπήρξε υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «έως την Παρασκευή θα ξέρετε την τελική λύση» και ότι δεν θα υπάρξει έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQR), όπως έχει ζητήσει το Ταμείο.

Τα stress tests, πρόσθεσε, θα γίνουν, όπως ήταν προγραμματισμένο το 2018, τόσο για τις ελληνικές όσο και τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτό που θα αλλάξει, είπε, είναι ότι τα αποτελέσματά τους δεν θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι, αλλά πριν κλείσει το ελληνικό πρόγραμμα (τον Αύγουστο του 2018). Συνεπώς, είπε, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση.

Ο κ. Τσακαλώτος κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds.

Οι τράπεζες, πρόσθεσε, μπορούν να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα), ώστε να συζητήσουν μαζί τους για την αποπληρωμή των δανείων τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter