Τσακαλώτος: Έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μην κόψουμε συντάξεις και αφορολόγητο

Τσακαλώτος: Έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μην κόψουμε συντάξεις και αφορολόγητο

Τη διαβεβαίωση πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην περικοπούν όχι μόνο οι συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο διατύπωσε ξεκάθαρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, περιέγραψε τον τρόπο που η ΝΔ θα… καταπιεί πολιτικά το ΚΙΝΑΛ.

Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τη διγλωσσία που επιδεικνύουν αναφορικά με το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων αλλά και του αφορολόγητου. «Να σας θυμίσω τι λέγατε το 2017. Ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, ότι υπάρχουν μόνο μέτρα και ότι συντάξεις και αφορολόγητο θα περικοπούν το 2019» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα και υπάρχει και μια αμφισημία –θα δούμε πώς θα εξελιχθεί- για τις συντάξεις και το αφορολόγητο έχετε πάθει τέτοιο πανικό που λέτε πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν».

«Σας στενοχωρεί που έχουν αλλάξει οι συνθήκες από το 2017 γιατί τότε -όταν επιβλήθηκαν μέτρα και αντίμετρα και επιβλήθηκαν γιατί η Ολλανδία και η Γερμανία έδωσαν το δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ- το Ταμείο έλεγε για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ότι θα ήταν 1% και μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έλεγε ότι θα ήταν 1,4%. Τώρα, λέει ότι είναι 3,5%» αφηγήθηκε και για πρώτη φορά έθεσε τόσο ξεκάθαρα πως με τις υπάρχουσες συνθήκες δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος «για να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κάνουμε το αφορολόγητο και να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων».

Για την κριτική που δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός για την αιτιολογία που καταδεικνύει πως η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις δικές τους αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλούν για θνησιμότητα ούτε και για διάρκεια ζωής. «Εσείς έχετε μεταφυσικό τρόπο να κάνετε αναλογιστικές μελέτες» συμπλήρωσε δηκτικά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε το ΚΙΝΑΛ ως γεύμα του κ. Σταμάτη (σ.σ. υπονοώντας τη ΝΔ) πριν το πρωινό του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός στηλίτευσε την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος της κ. Γεννηματά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως προσπαθεί να βρει το νήμα που ενώνει το ΚΙΝΑΛ με τη σοσιαλδημοκρατία.

«Και ξέρετε πως αυτά τα κόμματα είναι πολύ αναλώσιμα. Και είναι πολύ αναλώσιμα από τη ΝΔ. Και να με συγχωρήσει ο κ. Βεσυρόπουλος που θα αναφερθώ μόνο στον κ. Σταμάτη, αλλά ο κ. Σταμάτης πριν από το πρωινό του τρώει τρία – τέσσερα τέτοια κόμματα και μετά αποφασίζει τι θα κάνει στην υπόλοιπη μέρα του…», ήταν η παραστατική περιγραφή του κ. Τσακαλώτου που αν μη τι άλλο προκάλεσε θυμηδία στην αίθουσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter