Τσακαλώτος: «Η αγορά των παιγνίων θα έχει ρυθμιστεί ως τα Χριστούγεννα»

Τσακαλώτος: «Η αγορά των παιγνίων θα έχει ρυθμιστεί ως τα Χριστούγεννα»

Ακόμη_x000D_
δύο νομοσχέδια -ένα για την ευρύτερη λειτουργία των καζίνο και ένα για το_x000D_
διαδικτυακό τζόγο- προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών έως τα Χριστούγεννα,_x000D_
πέρα από αυτό που συζητείται ήδη σχετικά με τις «ρυθμίσεις για την αγορά_x000D_
παιγνίων» στην Επιτροπή Οικονομικών. 

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί πως παίρνει το ρίσκο να μην ενημερώσει την Κομισιόν για το προς συζήτηση νομοσχέδιο.

Επί της ουσίας το σχέδιο νόμου που εισήλθε προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή έρχεται να δώσει νέα παράταση κατά 8 χρόνια στο χρονικό πλαίσιο που είχε τεθεί στην αρχική σύμβαση με τον ΟΠΑΠ, εξαιτίας της μείωσης του συνολικού αριθμού των VLTs που θα τοποθετηθούν ανά την επικράτεια και θα είναι 25.000 αντί 35.000 που είχαν συμφωνηθεί.

Επ’ αυτού, ο υπουργός αποσαφήνισε πως για τη σύμβαση που τροποποιείται και προβλέπει περισσότερα χρόνια για τα VLTs, η εταιρία ζητούσε παράταση 8 έως 11 χρόνια και το υπουργείο επέλεξε τη μικρότερη χρονικά πρόταση. «Ο τρόπος να το “φέρεις” στα ίσια είναι να κάνεις χρονολογική επέκταση» είπε αναφορικά με τη μείωση από 35.000 VLTs -όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί- σε 25.000.

Σχετικά με τα καταστήματα νέου τύπου του ΟΠΑΠ που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους διευκρίνισε πως συνολικά θα είναι 500 και όχι 1.500, υποστηρίζοντας παράλληλα πως είναι καλύτερο να συγκεντρωθούν όλα τα VLTs σε λιγότερα σημεία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του παράνομου στοιχηματισμού. Επ’ αυτού, ειρωνεύτηκε τη ΝΔ, λέγοντας πως ο αριθμός 500 είναι το 1/3 του 1.500 και πως αν οι βουλευτές της αξιωματική αντιπολίτευσης έχουν κάποιο πρόβλημα στην κατανόηση αυτού μπορεί να τους το διευκρινίσει…

Για το ζήτημα του αλκοόλ εντός των καταστημάτων νέου τύπου, είπε πως θα επιτρέπονται οινοπνευματώδη χωρίς υψηλή περιεκτικότητα, κάνοντας ενδεικτική αναφορά στο κρασί. Ως προς το ζήτημα των εσόδων από τη φορολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως φέτος δεν θα είναι υψηλά, αλλά από του χρόνου θα τεθεί ο στόχος για τα 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος προοδευτικά τα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάσει και τα 300 εκατ. ευρώ.

«Η καταστολή δημιουργεί παρανομία»

Αρχικά, παίρνοντας το λόγο για να τοποθετηθεί επί του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, τόνισε πως «είναι δύσκολο θέμα ο τζόγος γιατί υπάρχει ο παράνομος τζόγος και ο εθισμός». Κατά τον υπουργό Οικονομικών, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν χειρίζεται καλά το ζήτημα του εθισμού γιατί δεν γίνεται η απαιτούμενη συζήτηση για τα παρεπόμενά του σε όλες τις εκφάνσεις (αλκοολισμός κ.ο.κ.).

«Το ΚΚΕ προτείνει να μην υπάρχει νόμιμος τζόγος» είπε και εξέφρασε την άποψη πως η ιστορία αποδεικνύει ότι αυτό «δεν δουλεύει». Μάλιστα, έκανε αναδρομή στο ιστορικό παράδειγμα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του αλκοόλ, ενώ αφηγήθηκε και το παράδειγμα της Σοβιετικής Ένωσης που ήταν έντονο το πρόβλημα του αλκοολισμού και του παράνομου τζόγου. «Η καταστολή είναι εκτός παιχνιδιού και δεν θα δουλέψει» επισήμανε, εξηγώντας πως εν τέλει δημιουργεί παρανομία που φτάνει εκτός ελέγχου.

Τέλος, αναφορικά με την στάση των κομμάτων στο νομοσχέδιο, υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ που καταψηφίζει εξέφρασαν επιφύλαξη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter