Τσακαλώτος: Η ελληνική πλευρά έχει κάνει την δουλειά της

Τσακαλώτος: Η ελληνική πλευρά έχει κάνει την δουλειά της

Ο Eυκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου του Αλέξη Τσίπρα με τον Εσθονό πρωθυπουργό, ανέφερε ότι «η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της» και όπως είπε «η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ» και πως «αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση».

«Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούν ένα πρόγραμμα αν δεν έχουν στόχο να μας αφήσουν να βγούμε από αυτό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ενώ αναφερόμενος στον Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι ο Γερμανός υπουργός των οικονομικών όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί θέλουν μια λύση. «Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Γιουρογκρουπ στις 22 Μάιου. Κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017, αλλά να διευκρινιστούν. Χρειάζεται διευκρίνιση ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει. Η πίεση είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε όπως όλα εξαρτώνται από αυτό, «αν θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι. Θα έπρεπε να είχε αποφασίσει από τον Μάιο του 2016 τώρα έχουμε Μάιο 2017 σχεδόν Ιούνιο. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για αναβλητικότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ΕΚΤ θα μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε πως « Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη και όπως και ο ‘’Κύριος μας’’ λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές. Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο. Το πως θα δουλέψει αυτό με την QE, με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα μισό έξω δεν ξέρω»

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών… Αλλά επίσης και χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσακαλώτου.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τον αν η Αθήνα θα εφαρμόσει τα μέτρα αν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «Θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη σφραγίδα έγκρισης του ΔΝΤ. Θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (φορολογικές αυξήσεις, μειώσεις συντάξεων) για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter