Τσακαλώτος: Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις αγορές

Τσακαλώτος: Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις αγορές

“Η τελευταία συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές και είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη συμφωνία του 2012”, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Απάντησε έτσι στην οξεία επίθεση της αντιπολίτευσης. 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως για να συγκριθεί η συμφωνία του τελευταίου Eurogroup θα πρέπει να διερευνηθούν δύο πράγματα: Η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι στο Eurogroup στις 22 Μαΐου και η συμφωνία του 2012. Ως προς το πρώτο παράγοντα, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε πως «απορρίψαμε αυτή τη συμφωνία», ενώ πριν παραθέσει την άποψή του για το δεύτερο εξήρε τις ικανότητες των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στη διαπραγματευτική ομάδα. «Δουλεύαμε με πολύ μεγάλο ζήλο για να βγει κάτι καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη συμφωνία του 2012, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η τότε κυβέρνηση είχε το μειονέκτημα που αφορούσε το χρέος. «Το ονομαστικό κούρεμα που δεν ήθελε η Γερμανία, οδήγησε σε μη ρεαλιστικές υποθέσεις για πλεονάσματα και ρυθμούς ανάπτυξης» υποστήριξε.

«Στο τελευταίο μεσοπρόθεσμό σας είχατε 4,5% πλεονάσματα» ανέφερε και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ χαρακτήριζε βιώσιμο το χρέος επειδή ήταν μέσα στο πρόγραμμα. «Γι΄αυτό έχει και η Λαγκάρντ τεράστιο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα» εκτίμησε.

«Εμείς ακολουθήσαμε διαφορετική στρατηγική» τόνισε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως η κυβέρνηση διασφάλισε το κακό σενάριο, αναλύοντας τη ρήτρα ανάπτυξης που καταστεί τους δανειστές σε εταίρους για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει οριστικά από την κρίση. «Σε σχέση με το 2012 είναι μία πολύ καλύτερη συμφωνία» σχολίασε και εξήγησε πως «ανοίγει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές βραχυπρόθεσμα και με λιγότερη επιτήρηση».

«Θα έχουμε σύντομα ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές, όχι όπως εσείς, αλλά ένα πρόγραμμα συγκροτημένο και αυτό ανοίγει το δρόμο να βγούμε από το πρόγραμμα» είπε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter