Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες με στόχο την τεχνική συμφωνία

Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες με στόχο την τεχνική συμφωνία

«H κινητικότητα γύρω από το ελληνικό θέμα θα φέρει και τις επιθυμητές λύσεις». Με τη φράση αυτή ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζει στο Documentonews τόσο τις επαφές που έχει παρασκηνιακά ο Έλληνας πρωθυπουργός με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ξένους ηγέτες όσο και τη μετάβαση στις Βρυξέλλες σήμερα των Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου.

· Μετά το Πάσχα τα μέτρα στη Βουλή αν βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες

· Τι λέει ο πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές επαφές του με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους

· Γιατί καθυστερεί το ΔΝΤ

Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν υπάρξει τις επόμενες ημέρες συμφωνία αυτή θα έρθει στη Βουλή μετά τις γιορτές του Πάσχα αφού όπως είπε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη που θα κλείσει η Βουλή «δεν υπάρχει χρόνος για να είμαστε νομοτεχνικά έτοιμοι».

Στόχος των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες είναι το ΔΝΤ να δεχθεί η περικοπή των συντάξεων να γίνει σταδιακά, το λιγότερο σε δύο χρόνια και παράλληλα να παραμείνουν τα προ Ρώμης συμφωνηθέντα όσον αφορά στα εργασιακά.

Πρόσθετες δυσκολίες για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας δημιουργεί η κωλυσιεργία του Ταμείου και οι διαφωνία του με το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για ένα από τα δομικά μέρη της συνολικής συμφωνίας, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν η καθυστερήσεις από πλευράς ΔΝΤ να είναι εν γνώσει του Βερολίνου και κυρίως του Β. Σόιμπλε ενόψει του ταξιδιού του τελευταίου στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου, όπου αναμένεται να παρθούν και οι τελικές αποφάσεις ή έστω οι δύο πλευρές να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι.

Από την πλευρά της η Αθήνα με σύμμαχο την Κομισιόν διαμηνύει αφενός ότι η τεχνική συμφωνία πρέπει να κλείσει τώρα αφού οι διαφωνίες είναι μικρές και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε «ναυάγιο» αφετέρου ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα όποια μέτρα είναι η συνολική συμφωνία.      

Από το Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν πως η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κάνει κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα.

«Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι. Όπως τόνισαν, σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι ανακοινώσεις.

Σιγή ιχθύος από τις Βρυξέλλες:

Τη σιγήν ιχθύος επιλέγουν οι Βρυξέλλες σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε: «Δεν επιβεβαιώνουμε προσωπικές συναντήσεις. Επαφές πραγματοποιούνται συνεχώς με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, επισήμανε πως η επικοινωνία της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους οργανώνεται μόνο «με γνώμονα το συμφέρον των συνομιλίων» και όχι με βάση τις «φήμες». «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες επιτυχώς και εγκαίρως» τόνισε ο Α. Βιντερστάιν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter