Τσακαλώτος: Όλα τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε για ελάφρυνση του χρέους. που δίνει ελπίδα μετά από πολλά χρόνια

Τσακαλώτος: Όλα τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε για ελάφρυνση του χρέους. που δίνει ελπίδα μετά από πολλά χρόνια

Στις διαφορές της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αυτές της ΝΔ, στο παρελθόν, σήμερα και στο μέλλον, επικέντρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ταυτοχρόνως ανέλυσε τα οφέλη της Συμφωνίας για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ είπε 44 φορές στην ομιλία του τις λέξεις “ψεύτες και αναξιόπιστοι” δεν ανέφερε ούτε μία φορά την λέξη “χρέος”, σαν να μην ήταν το βασικό θέμα στο Γιούρογκρουπ.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην Συμφωνία επισημαίνοντας ότι όσα κριτήρια είχε θέσει γι αυτή, έχουν επιτευχθεί και επικαλέστηκε τον ξένο Τύπο σύμφωνα με τον οποίο “η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δίνει ελπίδα μετά από χρόνια λιτότητας”. Επίσης τόνισε ότι παραδέχονται όλοι ότι με τα μέτρα που λήφθηκαν τουλάχιστον για 15 χρόνια θα έχουμε τον καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές. Εξήγησε ότι “δεν πήραμε τον γαλλικό μηχανισμό” μεν, πήραμε όμως την υπόσχεση – “διαφορετική από το 2012” – ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος μετά από 15 χρόνια, αλλά με επιστημονικό τρόπο όχι με βάση πως θα αισθάνονται οι υπουργοί τότε. “Είναι συγκεκριμένη πρόταση και δέσμευση για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές μακροπρόθεσμα” τόνισε.

“Βάλαμε τα κριτήρια και τα κερδίσαμε. Πόσο διαφορετικά από το 2014” σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και αντιπαρέβαλλε με τα όσα είπε η ΝΔ ότι ήταν από τότε στο τραπέζι. “Το κείμενο του 2014 του ΔΝΤ λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αφού ήταν βιώσιμο, γιατί θα μας έδιναν κάτι;” διερωτήθηκε και προσέθεσε πως ακόμη κι αν ήταν βιώσιμο ήταν γιατί η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

“Δεν πήρατε τίποτα για το χρέος και δεν είχατε και “μαξιλάρι”. Δεν θα μπορούσατε να βγείτε μόνοι σας, άρα υπήρχε τρίτο μνημόνιο” είπε προς την ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών ενώ υπογράμμισε ότι και τα όσα σήμερα λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα πράξει στο μέλλον αφορούν σε “μαγικές λύσεις”.

“Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ένα διάγραμμα που δείχνει ότι φτάσαμε στον πάτο το 2011 με -9% ανάπτυξη, πήγε -7%, μετά -3% και είχαμε ένα χρόνο με 0,8%. Το καταθέτω τώρα κι εγώ ως μαρτυρία υπεράσπισης. Ότι φέρατε μετά από πέντε χρόνια 0,8%” είπε αναφερόμενος στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Η μεγάλη διαφορά μας όμως με την ΝΔ είναι ότι χτίζουμε την πολιτική μας πάνω σε πραγματικές τάσεις στην Οικονομία” προσέθεσε και κατέθεσε διάγραμμα σύμφωνα με το οποίο τον Ιούνιο υπήρξε δριμεία αύξηση εξαγωγών. “Πάει κι αυτό το αφήγημα” ανέφερε. Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι ταυτοχρόνως μειώνεται η φτώχεια και ιδίως την παιδική φτώχεια.

“‘Αρα όχι μόνο ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη που μειώνει την φτώχεια, μειώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, την παιδική φτώχεια” είπε.

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης τόνισε ότι στρέφεται στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην Δικαιοσύνη και στο επενδυτικό κλίμα και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει “ποιές δεσμεύσεις δεν ήταν στο τρίτο πρόγραμμα” και ακόμη να ξεκαθαρίσει αν θέλει να υπάρχει ανοιχτή διαδικασία στην επιλογή των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών, ή επιμένει στην διαδικασία που ο ίδιος επέλεξε “να τους αλλάξει όλους σε μία νύχτα πριν έρθει η επόμενη κυβέρνηση”;. “Η διαφορά μας είναι ότι υπάρχει η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ, όσα δηλαδή μας δίνουν την εμπιστοσύνη για δίκαιη ανάπτυξη” τόνισε ακόμη.

Ενόψει των Ευρωεκλογών σε ένα χρόνο, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ΝΔ να ξεκαθαρίσει με ποιές θέσεις προχωρεί για το μεταναστευτικό, για το ζήτημα της μη επέκτασης του εθνικισμού και την ανάπτυξη. “Εμείς στο μεταναστευτικό δεν βλέπουμε ορδές μεταναστών αλλά τον Χασάν και τη Φατίμα και την ιστορία τους. Εσείς θα πάτε με τον λόγο του πρώην αρχηγού σας θα πάτε ότι θα μας πάει στα ειδικά δικαστήρια επειδή έχουμε ανοιχτά σύνορα;” διερωτήθηκε προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος, έκανε λόγο για “αντίφαση” στον τρόπο που η κυβέρνηση και η ΝΔ αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυξη που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καλώντας τους:

“Ο,τι έχουμε καταφέρει το έχουμε καταφέρει μαζί. Σας λέω μην φοβάστε και εξηγείστε στο κόσμο τί διακυβεύεται τον επόμενο χρόνο, εξηγείστε ότι δεν φοβάστε τίποτα εκτός από τον φόβο, ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε αυτό”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter