Τσακαλώτος: Προβληματική από δημοκρατικής άποψης η προνομοθέτηση

Τσακαλώτος: Προβληματική από δημοκρατικής άποψης η προνομοθέτηση

Το στοιχείο της προνομοθέτησης «είναι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης» σημείωσε στην δευτερολογία του ο Ευκ.Τσακαλώτος. Όπως ανέφερε: «δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα. Ούτε μία σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να κάνει αυτό για να καλύψει το ΔΝΤ». Όσον αφορά την συνταγματικότητα του σημείωσε ότι «η δική μου άποψη είναι πώς δεν είναι αντισυνταγματικό» αλλά «πρόβλημα υπήρχε να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος για κλείσιμο της συμφωνίας στις 20 Φλεβάρη και ένταξη στην ποσοστική χαλάρωση της ΕΚΤ. Επισήμανε πάντως πως «δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση και λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα» αφού «έχουμε ένα υφεσιακό πλαίσιο». Για τα επιμέρους θέματα επισήμανε ότι «δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες» σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα σημειώνοντας παραδειγματικά πως «θα μπορούσε να μειωθεί στους συνταξιούχους το ποσοστό που πληρώνουν για τα φάρμακα» και πώς «υπάρχει και φαντασία και άποψη για το πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν κόσμο που το κόβεις κάτι». ​

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και η καταπολέμηση της ανεργίας επιδιώκεται να είναι «μέρος της λύσης» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωτολογία του κατά την ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. 

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση υφίσταται από την Ν.Δ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση κριτική για καθυστέρηση ενώ είναι σαφές ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως στο τελευταίο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι «για όποιο μέτρο που δεν αρέσει στην ελληνική κυβέρνηση θα υπάρχει κάποιο μέτρο που της αρέσει» και «αν είμαστε εκτός στόχων πρέπει να πάρουμε μέτρα. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε συμφωνία. Ακόμη και για χώρες που δεν είναι στο μνημόνιο», άρα «από πού προκύπτει ότι είναι χειρότερη η συζητήση; Από πού προκύπτει ότι φταίμε εμείς για αυτή την καθυστέρηση;»

Ειδικά για το ΔΝΤ ο Ε. Τσακαλώτος σημείωσε ότι υπάρχει μετακίνηση αφού «3% λάθος έκανε το ΔΝΤ και τώρα γι αυτό λέει ότι δεν είναι σίγουρο ότι χρειάζονται νέα μέτρα» και «το πρώτο πράγμα που συμφωνήθηκε πριν από το Eurogroup είναι ότι μέσα στην συμφωνία είναι το ότι θα παρθούν μέτρα διαρθρωτικού τύπου». Θύμισε πως «οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν σε μία συνάντηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Στο Eurogroup υπήρξε πολιτική συμφωνία να συνεχίσουμε σε αυτή την βάση» και «όλα αυτά θα δέσουν στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου» με αρχή τα «ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα».

Ο Ε. Τσακαλώτος τόνισε πώς τεράστιας σημασίας είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Τώρα το ΔΝΤ λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει αυτά τα θέματα» ενώ την ίδια στιγμή «αποφάσισε η επιτροπή Σοφών τι είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές» και μιλά για την «αρχή της επεκτασιμότητας» που «είναι πολύ σημαντική για εμάς». Σημείωσε ότι θα έπρεπε να είναι σημαντική και για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ενώ για την Ν.Δ σχολίασε πως «ο αρχηγός σας είπε ότι είναι ιδεοληψία της αριστεράς». «Αυτό αν κλείναμε το Δεκέμβρη δεν θα το είχαμε» είπε ο Ε. Τσακαλώτος τονίζοντας πως «μέρος της λύσης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις» αφού «είναι ο μόνος τρόπος να πείσεις τους εργαζόμενους ότι θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην ανάπτυξη. Όχι με ίσους όρους αλλά αρχίζοντας με κάποιους όρους συλλογικής διαπραγμάτευσης». Ειδικά για την ανεργία σημείωσε πως «εμείς λέμε ότι το όλο πακέτο είναι υφεσιακό», ότι «είναι περιοριστικό το πλαίσιο, θα έχουμε υψηλούς στόχους» αλλά ζητάμε «αντσταθμιστικά μέτρα για θέσεις απασχόλησης».

Παράλληλα ο Ε. Τσακαλώτος σημείωσε πως η συμφωνία θα γίνει αντιληπτή ως σύνολο γιατί «κανείς δεν θέλει να δώσει κάτι αν δεν ξέρει το όλο πακέτο» και έτσι είναι «σημαντικό το θέμα της σειράς». Δήλωσε πως «φτάσαμε τώρα εκεί που θέλαμε. Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία που όλα θα συμφωνηθούν σαν ένα πακέτο. Θα μπορούμε να πούμε να μας αρέσει η όχι το σύνολο». Πρόσθεσε πως «το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα» και έτσι «μπορεί να κλείσει όλο το πακέτο και να ξέρουμε όλα τα στοιχεία και τα μέτρα για το χρέος».

Ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι στο παρελθόν «δεν θυμάμαι τον κ. Στουρνάρα να έχει έρθει και να έχει πει αυτά που είπα εγώ» δηλαδή να κάνει ενημέρωση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σχολιάζοντας την κριτική περί καθυστέρησης στην διαπραγμάτευση από Κ. Μητσοτάκη, Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «βλέπω μια τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και σε αυτά που λένε οι υπόλοιποι σε Ευρώπη και Αμερική». «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» από όλους τους οργανισμούς επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση του οίκου Fitch αλλά και δημοσιεύματα των F.T. σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βασικός λόγος πίσω από την καθυστέρηση είναι οι διαφορές μεταξύ των δανειστών» «λόγω των διαφορών που έχει η Γερμανία με το ΔΝΤ».

Μάλιστα εγκάλεσε την Ν.Δ σημειώνοντας «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι χωρισμένο σε αυτούς τους βορά και το Νότο» με τους πρώτους να κατηγορούν την ελληνική πλευρά αφού « οι του Νότου δεν λένε για καθυστερήσεις» και «η Ν.Δ επιλέγει τον Βορά». Κριτική άσκησε και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «όλη η σοσιαλδημοκρατία είναι στο πλάι της ελληνικής κυβέρνησης και «πρέπει να πάρετε μια θέση σε αυτό ως κεντρώοι».

Επίσης αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση επισήμανε ότι τον Δεκέμβριο «το ΔΝΤ έλεγε ότι πρέπει να πάρετε 2% παραπάνω μέτρα» και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Έτσι θα το κλείνατε το Δεκέμβρη;».​

 Ν.Δ: «Κλείσιμο» να ‘ναι …κι ότι να ‘ναι

Με την θέση υπέρ του άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης αφού οτιδήποτε διαφορετικό «έχει κόστος» εμφανίστηκε στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής -όπου πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση από τον Ε. Τσακαλώτο για την πορεία της διαπραγμάτευσης – η Νέα Δημοκρατία.

Με επίμονες ερωτήσεις και επισημάνσεις για προσδιορισμό τα ημερομηνίας που θα κλείσει η αξιολόγηση εμφανίστηκε ο εισηγητής της Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «το σύρσιμο της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για την χώρα» ρωτώντας αν «μπορείτε να δώσετε ακριβή ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης». Επιπρόσθετα ανέφερε πως «η κυβέρνηση πανηγυρίζει για επιστροφή θεσμών στην Ελλάδα ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει». Επίσης έθεσε το ερώτημα του αν θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. ​

ΠΑΣΟΚ: Θα πούμε όχι

Για τακτική καθυστέρησης τύπου «βλέποντας και κάνοντας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκος υποστηρίζοντας ότι λόγω αυτού του αδιεξόδου και της καθυστέρησης η κυβέρνηση «έδωσε τα πάντα για να επιστρέψει η Τρόικα».

Επίσης αναφέρθηκε σε «πολιτικές απάτες» σχετικά με το αφορολόγητο και το ύψος των συντάξεων που η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν θα αποδεχτεί. Μάλιστα προανήγγειλε την στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στην Βουλή όταν θα έρθει για ψήφιση η συμφωνία: «Δεν πρόκειται κανείς από εμάς θα πέσει θύμα αυτής της μεθόδευσης. Εμείς θα πούμε ένα όχι» σημείωσε ενδεικτικά. Επίσης σημείωσε ότι με την διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνηση είχε φύγει από το τραπέζι το θέμα του λοκ αουτ και του ασφαλιστικού.

Υπήρξε μάλιστα φραστική κόντρα όταν ο Ε. Τσακαλώτος παρενέβη ρωτώντας τον Γ. Κουτσούκο αν το ΠΑΣΟΚ κάνει με την στάση του κριτική στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας Τζιάνι Πιτέλα.

ΚΚΕ: Υπάρχει κόντρα στους θεσμούς

Αποδεκτός είναι από το ΚΚΕ ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι «υπάρχει διαπάλη μεταξύ των θεσμών» σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος και μάλιστα με «επίδικο το ποιος θα πληρώσει το κόστος της κρίσης». Επισήμανε όμως ότι η κυβέρνηση «έχει συμπράξει μέτωπο μαζί τους ενάντια στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικά νέα μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Το Ποτάμι

Κριτική περί καθυστέρησης και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Ποταμού Γ.Αμυρά όπως είπε«όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα» και αυτό σημαίνει «στασιμότητα της οικονομίας που φέρνει περισσότερες απαιτήσεις από τους δανειστές». Επίσης μίλησε για «ιστορικό χαμηλό στις καταθέσεις» αναρφερόμενος στα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιανουάριο. 

Ένωση Κεντρώων

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων ο Γ.Κατσαντώνης παρατήρησε για τον Ε.Τσακαλώτο πως«σας βλέπω σκυφτό και στενοχωρημένο, κι αυτό με ανησυχεί για την διαπραγμάτευση»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter