Τσακαλώτος σε ΔΝΤ: «Θα βγούμε στις αγορές με ή χωρίς εσάς»

Τσακαλώτος σε ΔΝΤ: «Θα βγούμε στις αγορές με ή χωρίς εσάς»

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους συνομιλητές του, στην έδρα του ΔΝΤ.

Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να επισπευσθεί η έξοδος από τα μνημόνια και να τεθεί το θέμα του χρέους επιτακτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ πηγές αναφέρουν ότι η αξιολόγηση του ΔΝΤ προβλέπεται να τελειώσει τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα μόνο για την διευθέτηση του χρέους και δεν προβληματίζεται αν το Ταμείο αποχωρήσει από το Πρόγραμμα, καθώς « Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΔΝΤ».

Μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να ζήτησε σαφήνεια στην θέση του ΔΝΤ:

«Χαιρόμαστε που φέρνει μπροστά το θέμα του χρέος, έχουμε κοινό στόχο την αναδιάρθρωση της χρέους, να γίνει η παραμετροποίηση όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι θέλουμε καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές», είπε η πηγή και συνέχισε αναφορικά με τη συμφωνία «έγκριση επί της αρχής» με ανοιχτή ημερομηνία, και αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα:

«Είναι ένα κίνητρο για το ΔΝΤ», απάντησε η πηγή, «για να τελειώσει νωρίς και να φέρει μπροστά το θέμα του χρέους. Να αποφασίσει αν θα είναι ικανοποιητικά αυτά που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα. Η προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν».

Το οικονομικό επιτελείο τόνισε στους συνομιλητές του η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Συνάντηση με Αμερικανό Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας είπε στον κ. Τσακαλώτο πως το ΔΝΤ «καλά κάνει και πιέζει για το χρέος». Παράλληλα υποσχέθηκε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει και αυτή από την μεριά της την Γερμανία για το εν λόγω ζήτημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακολουθούν την γραμμή της κυβέρνησης Ομπάμα.

Κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με επενδυτές αλλά και με θεσμικούς-πολιτικούς φορείς, διαπιστώθηκε πως το κλίμα για την χώρα μας έχει γίνει ευνοϊκότερο.

(Με πληροφορίες από mignatiou.com)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter