Τσακαλώτος: Στις λαϊκές γειτονιές η διαφορά στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μη μετρήσιμη

Τσακαλώτος: Στις λαϊκές γειτονιές η διαφορά στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μη μετρήσιμη

Ολιστική απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ψέγοντας τη ΝΔ και τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, για ελλιπή ανάγνωση των δημοσιονομικών στοιχείων. «Στις λαϊκές γειτονιές η διαφορά θα είναι μη μετρήσιμη σχεδόν» είπε μεταξύ άλλων για τον ΕΝΦΙΑ.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε μία παροιμία που του είχε πει Πολωνός καθηγητής του σχετικά με τους ήχους που ακούγονται στον πάτο ενός βαρελιού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στηλιτεύσει τις ανεδαφικές εγκλήσεις της αντιπολίτευσης για τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου. «Τέτοια διαστρέβλωση δεν έχω ξανά συναντήσει» είπε και εξήγησε πως η κομματική αντιπαράθεση στη Βουλή απέχει παρασάγγας από τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη. «Μόνο εσείς και οι εφημερίδες σας…» τόνισε, προσθέτοντας: «Είναι σαν να είστε τελείως αλλού από τι λένε οι θεσμοί και όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ».

Κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές πως η προληπτική γραμμή στήριξης δεν θα συμφωνηθεί, παραδεχόμενος ότι θα υπάρχει ενισχυμένη παρακολούθηση, χωρίς προαπαιτούμενα, μέτρα και απαιτήσεις για χρήματα. «Δεν έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση για το χρέος» κατηγόρησε την αντιπολίτευση και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια καλή λύση, κάτι που θα διαφανεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Περιπαίζοντας την ελλειμματική μελέτη στοιχειωδών δεδομένων – όπως οι δείκτες της ανεργίας και το δημοσιονομικό βάρος μέτρων και αντιμέτρων – των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός εξήγησε πως τα αντίμετρα είναι «μεγαλύτερα από τα μέτρα» και ειρωνεύτηκε λέγοντας: «δεν ξέρετε αριθμητική». Μάλιστα, απευθυνόμενος στον προλαλήσαντα Χάρη Θεοχάρη, τον έψεξε προσωπικά για μερική ανάγνωση των στοιχείων για τις συντάξεις, προτρέποντάς τον να διαβάζει ολόκληρο τον πίνακα που έχει μπροστά του και όχι να κάνει επιλεκτικές αναφορές που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. «Ό,τι έχετε ακούσει από τις εφημερίδες και τον Σταϊκούρα, δεν στέκουν…» τόνισε και ξεκαθάρισε πως το πολυνομοσχέδιο δεν θα επιφέρει νέα μέτρα, ούτε περαιτέρω λιτότητα.

«Ξανά μανά τα ίδια»

Ως προς το ζήτημα του Υπερταμείου, το οποίο έχει σηκώσει με ένταση η αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως πρόκειται «ξανά μανά για τα ίδια επιχειρήματα ότι βάζουμε δήθεν ενέχυρο την περιουσία του ελληνικού λαού». Επ’ αυτού, αντέτεινε πως από την συμφωνία του Ιουλίου του 2015 έχει προβλεφθεί πως απ’ όσα συμπεριελήφθησαν στο Υπερταμείο, «τα μισά θα πάνε στους επενδυτές και τα μισά σε επενδύσεις. Αυτό μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε, αυτό ισχύει». Εξήγησε δε πως δεν πρόκειται για «καμιά υποθήκη», αφού «όταν παίρνουμε δάνειο δίνουμε εγγύηση» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραθέσουν τις προτάσεις για το πώς το Υπερταμείο θα γίνει μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

«Θα εκπλήξουμε την κα Μπακογιάννη με τον ΕΝΦΙΑ»

Την πρόβλεψη πως η τελική εντύπωση που θα αποκομίσει η Ντόρα Μπακογιάννη από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα είναι αυτή της θετικής έκπληξης κατέθεσε ο υπουργός των Οικονομικών, παρά τα όσα γράφονται στον αντιπολιτευόμενο Τύπο «για 200 και 330 ευρώ αύξηση». «Καταπέλτης λένε» αφηγήθηκε και εκτίμησε πως «ούτε αυτό θα σας βγει». Κατά τον κ. Τσακαλώτο, οι διαφορές θα είναι ελάχιστες. «Ο πιο πολύς κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι ένα σημαντικό κομμάτι θα έχει μειώσεις στο φόρο και ένα μικρό κομμάτι του κόσμου θα δει αυξήσεις, πιθανολογώντας ότι οι «πιο πολλοί ίσως είναι ψηφοφόροι γι’ αυτό σηκώνετε το θέμα». «Στις λαϊκές γειτονιές η διαφορά θα είναι μη μετρήσιμη σχεδόν» τόνισε και συνέχισε: «Δεν σας βοηθάνε οι εφημερίδες όταν λέτε για αύξηση 200-300-400 ευρώ στο Περιστέρι και μετά (σ.σ. οι πολίτες) θα δούνε 8 ευρώ (σ.σ. επιβάρυνση)».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter